Napozás

2022.06.26. 15:00

A bőr öregedése lassítható folyamat

Fontos tényező a táj, a domborzati viszonyok, vagy hogy mennyire szórt a fény.

ÉM

Fotó: Ádám János

A nap ultraibolya sugárzásának sokféle károsító hatása van. E tényezők közül kiemelkednek a bőrre ható problémák. Nem mindegy, hogy milyen napszakban, milyen meteorológiai viszonyok között, mekkora tengerszint feletti magasságban ér minket a sugárzás. 

Nem mind egyforma 

Az ultraibolya sugarak a napsugárzás 7 százalékát teszik ki, energiájuk nagyobb, mint a látható és az infravörös fényé. Az UV-sugarak másképp érik a bőrt különböző szélességi körön, évszakban, napszakban és tengerszint feletti magasságon. A Föld a napsugarak egy részét elnyeli, de a hóról a sugarak 80 százaléka, a vízről 25 százaléka, a homokról 15 százaléka verődik vissza – informál az EgészségKalauz weboldala. Az UVB az epidermiszig hatoló, a leégésért felelős sugárzás. Az UVA viszont egészen a dermiszbe tud eljutni, ahol az elasztin- és kollagénrostokat károsítja, vagy megváltoztatja azokat, előidézve a korai bőröregedést, illetve roncsolhatja a DNS-t is, így okozva a legsúlyosabb bőrrákot, a melanómát. Mivel az UVA-sugaraknak nincs közvetlen diszkomfort érzetet nyújtó hatása (csak extrém hosszú besugárzási idő után), így nem érezzük azonnal a káros hatásukat. A bőr öregedése természetes folyamat, amely mindenkit másként érint. A belső öregedés az idő múlásának köszönhető, ami genetikai, élettani adottságainktól függ, illetve a külső tényezőktől. A külső tényezők a belső bőröregedés idejét gyorsítják fel. A photoaging folyamata (UV-expozíció által kiváltott jellegzetes változása a bőrnek) tudatos megelőzéssel lassítható. Az öregedési folyamatban az UV-sugárzás és a stressz is nagy szerepet játszik. A bőrgyógyászok által egyáltalán nem ajánlott szolárium nagy dózisban UVA-sugarakat bocsát ki, ezzel a bőrben elindíthatja a bőrrák kialakulásához vezető káros folyamatokat, és a bőr korai öregedését okozza. Ahhoz, hogy elkerülhető legyen az UV-sugarak bőrkárosító hatása, elengedhetetlen a fényvédő készítmények alkalmazása.

(A borítóképen: A napnak károsító hatása is van | Fotó: Ádám János)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában