A legjobb világ- és népzenei produkciók

2022.05.24. 18:00

Sárospatakon kezdődött el az idei Héttorony Fesztivál

A világ- és népzene klasszisait hozzák el az organikus építészet magyar mesterének tereibe.

Bódisz Attila

Forrás: Bódisz Attila

Sárospatakon kezdődött el az idei Héttorony Fesztivál, amit ezúttal május 18. és 28. között rendeznek meg. Az esemény a legjobb világ- és népzenei produkciókat viszi el Makovecz Imre tereibe. Az építészeti-zenei eseménysorozat programjait idén tavasszal láthatja a közönség, de az ünnepi gálát a már megszokott novemberi időpontban rendezik meg. 

Hagyomány 

A Kárpát-medence Makovecz Imre által tervezett épületeiben évtizedek óta hagyományként van jelen a Héttorony Fesztivál, ami a világ- és népzene klasszisait hozza el az organikus építészet magyar mesterének tereibe. A hagyományosan novemberben – az építész születésnapját megelőző időszakban – megvalósuló rendezvénysorozat első részét idén májusban rendezik meg, így a tavaszi megújulás jegyében tekinthetik meg a koncerteket, építészeti előadásokat és kiállításokat az érdeklődők. Az ünnepi gálát a már megszokott, novemberi időpontban rendezik meg – hangzott el a sárospataki rendezvényen. 

A fesztivál május 18-án Sárospatakon indult, majd Mátészalkán, Csengeren, Visegrádon, Szigetváron, Pakson, Temesváron és Kolozsváron találkozhatnak a világzene és népzene rajongói kedvenceikkel. A fellépők között találjuk többek között Lakatos Mónikát, Gryllus Dánielt, a Sebő Együttest, a Resti Kornél zenekart, a Szent Efrém Férfikart, Kacsó Hanga Borbálát, Szabó Dánielt, Szirtes Edina Mókust, Ferenczi Györgyöt és az 1-ső Pesti Rackákat, Tímár Sárát, Herczku Ágit és a Bandát, illetve a Kerekes Bandet. 

Az organikus építészet jelenébe olyan szakemberek előadásain és kiállításain keresztül kapnak betekintést a résztvevők, mint Turi Attila, Salamin Ferenc, Erhardt Gábor, Csernyus Lőrinc és Bata Tibor. Idén 30 éve, hogy megépült Makovecz világhírű, héttornyú sevillai pavilonja. Kiss Ferenc, a fesztivál művészeti vezetője és alapítója alkotta meg az épület programzenéjét 1992-ben. Az ünnepi évforduló megjelenik a 2022-es fesztivál tematikájában, az építészeti előadások számos ponton kapcsolódnak a sevillai pavilonhoz, valamint a 2020-es dubaji magyar pavilonhoz – amely Csernyus Lőrinc, a fesztivál építészeti szakértőjének alkotása – áll a program közleményében. 
Sárospatakon a magyar népzene ismert alakja, Sebő Ferenc nyitotta meg az 50 éves a táncházmozgalom című kiállítást, aki koncertet is adott a helyi közönségnek. Mindezeken túl bemutatták Ambrus Lajos Nagy almáskönyvét is.

(A borítóképen: Színpadon Sebő Ferenc és zenekara)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában