Helyi életstílus

2022.01.09. 14:00

Ritka, tarka gyík győzött

Az év hüllője a zöld, a narancs és a kék árnyalataiban pompázik.

Detzky Anna

Forrás: Sós Tibor

Az egyik legváltozatosabb színű gyíkfajunkat választotta az év hüllőjének a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A védett tarka hüllő hazai populációja szigetszerű Európában.

 

– Péchy Tamás, az MME egykori vezetője volt az, aki az országban elsőként kezdett el a rákosi vipera védelmével foglalkozni, mint a világ egyik legritkább gerincesével – idézte fel Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője. – Még a húszat sem éri el a hazai hüllők és kétéltűek fajlétszáma csoportonként, ezért mindegyikük védett, és kiemelt figyelmet fordítunk rájuk. 2012-ben indult el az év hüllője programunk, amely alapvetően az ismeretterjesztésre és szemléletformálásra helyezi a hangsúlyt, mert ezeket az állatokat népszerűtlenségük miatt kevésbé ismerik az emberek.

 

Színeivel udvarol

 

A homoki gyíkról bizonyos tájegységeken egyébként alig hallottak még.

 

– A faj fő elterjedése nem is Magyarországra, hanem a Balkánra tehető, de a forrásállománnyal a hazai populációnak már megszakadt a kapcsolata. Emiatt a magyar állomány nagyon sérülékeny és érzékeny a környezeti változásokra. Az állat a megmaradt, száraz homokpusztagyepeket kedveli. Elsősorban a Pesti-síkságon, a Kiskunságban és Északkelet-Magyarországon fordul elő – ismertette a szóvivő. – Testhossza mindössze 6-8 centiméter, a farka viszont a testhossz kétszeresét is elérheti. A hímek hátának közepén világoszöld sáv fut végig, amely a nászidőszakban élénkebb. Ugyancsak nászidőszakban hasuk narancsszínű, oldaluk alsó részén kék pettyek is megjelennek. A nőstények mintázata nagyon hasonló, de kevésbé kontrasztos, ezért lényegesen fakóbbnak tűnik. A homoki gyík jól bírja a magas hőmérsékletet. Apró gerinctelenekkel táplálkozik, amelyeket portyázva keres. Október végétől március elejéig nem aktív, ilyenkor föld alatti üregekbe húzódik vissza.

 

(A borítóképen: Fiatal homoki gyík)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában