Közlekedés

2022.01.15. 12:00

Munkába járni is jó az e-kerékpár

Hollandia és Dánia mögött a harmadik „legbringásabb” nemzet vagyunk.

PGY

Forrás: Shutterstock

Nagymértékben növekedhet a kerékpározók aránya, illetve akár a munkába járás trendjei is megváltozhatnak annak a 2022. január 1-jével életbe lépett jogszabály-módosításnak a hatására, amely lehetővé tette a cégek számára, hogy adómentesen biztosítsák munkavállalóik részére az elektromos kerékpárok magáncélú használatát.

 

Juttatásként

 

A pandémia nyomán eleve rengetegen nyergeltek át biciklire, ez a trend most tovább erősödhet. Erre jó példa, hogy az e-kerékpárok bérbeadásával és teljes körű üzemeltetésével foglalkozó egyik magyar startup hosszú távon 1500 kétkerekűt helyezne ki a piacra.

 

Adómentesen, vállalati juttatásként biztosíthatnak tehát a cégek elektromos kerékpárt dolgozóiknak magáncélú használatra az idei évtől. A jogszabály-módosítás értelmében emellett a munkavállalók cafeteriaelemként maguk is igényelhetnek e-kerékpárt, amennyiben az adott vállalat felveszi azt a választható cafeteriajuttatások listájára.

 

Adómentesen biztosíthatják

 

Magyarország már a pandémia előtt is előkelő helyen állt a kerékpárhasználatot illetően az Európai Unióban – az Eurobarométer legutolsó témában készült felmérése szerint Hollandia és Dánia mögött a harmadik „legbringásabb” nemzet voltunk –, és ez a trend tovább erősödött. A jogszabály-módosítás értelmében a cégek a legfeljebb 300 watt teljesítményű elektromos motorral segített kerékpárokat biztosíthatják adómentesen a munkavállalóik számára. A jogalkotói célok között előkelő helyen szerepel a környezettudatosság és a fenntarthatóság.

 

Fennakadásmentesen

 

Gábor a kezdetektől e-bikehasználó, már a második generációs gépét nyúzza.

 

„Természetesen, ha lehetőség van adómentesen használni a kerékpárt, abban is partner vagyok, mert bizony az üzemeltetési, javítási költségei a milliós értékű gépnek nem alacsonyak. Egyébként pedig tökéletesen beilleszkedett az e-bringa a városi forgalomba, fürgén, fennakadásmentesen lehet eljutni az akár távolabbi munkahelyekre is. Én naponta csak a munkába járással mintegy 20 kilométert töltök nyeregben, ehhez jön még a magáncélú használat” – foglalja össze.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában