Kerti gépek

2022.01.10. 15:00

Jöhet a téli karbantartás

A kerti munkák során használt gépek is igénylik a törődést.

ÉM

Fotó: Shutterstock

December elejétől drasztikusan lecsökken azon ház körüli munkák száma, amelyekhez kerti gépekre van szükség, így a legtöbbjük bekerült a kamrába, és egy darabig nem is használjuk még őket. Éppen ezért eljött az ideje annak, hogy elvégezzük az eszközök karbantartási feladatait. Az általános tisztítás mellett fordítsunk különösen nagy figyelmet arra, hogy a benzinmotoros gépeknél az üzemanyagot minden esetben távolítsuk el, és egy kannában szállítsuk el olyan helyre, ahol befogadják, illetve gondoskodnak a további tárolásáról. Ezt már nem szabad felhasználni.
 

Legyenek munkára készek 
 

– Az üzemanyag etanolt tartalmaz, aminek van egy nagyon rossz tulajdonsága: a levegőből a vizet megköti. A kerti gép tankjában is van valamennyi levegő, ennek a nedvességtartalmát beszippantja, melynek eredményeként a benzin szétesik könnyű és nehéz részekre – mutatott rá Bodor László, az Andreas Stihl Kft. műszaki marketingmenedzsere. Hozzátette: sajnos egy egyszerű rázást követően már nem áll helyre az optimális halmazállapot, az üzemanyag paramétere teljesen megváltozik, ami káros hatással van az eszközökre, tönkreteszi a karburátort és más alkatrészeket is. 

 

Beh Mariann kertápolási szakértő a kisebb kerti eszközök, kiegészítők karbantartásáról sem feledkezik ilyenkor el. A metszőollók késeit alkohollal fertőtleníti, illetve az olajozást is ekkor végzi el. 

 

– A kerti kesztyűket is kimosom, hiszen nemcsak az a fontos, hogy az eszközeink jó állapotban legyenek, hanem az is, hogy védőfelszereléseink is munkára készek legyenek – húzta alá. 

 

A Stihl kertészeti szakértői szerint az akkumulátoros eszközök esetében nagy gondot kell fordítani a megfelelő tárolási körülmények biztosítására. Az optimális töltöttségi szint hosszabb tárolás esetén 20–40 százalék között van, a kivehető akkumulátoros gépeknél pedig elegendő, ha csak az akksit távolítjuk el, 5-10 fok körüli helyiség már megfelelő az akkumulátor számára. Azt javasolják, hogy az elektromos gépeket is tisztítsuk meg, mielőtt eltennénk őket a télre. 

 

– A tisztítás során ne feledkezzünk meg a szellőzőnyílásokról sem, mert ezek a rések könnyen eltömődhetnek az apró növényi részekkel. A szellőzőnyílások takarításához használjunk kis kefét – tette hozzá Bodor László, aki kiemelte azt is, hogy novembertől márciusig a szervizeknek több ideje van a bevitt gépek karbantartására. Ilyenkor érdemes a fűnyíró gépeket elvinni olajcserére, késélezésre, így tavasszal megfelelő géppel vethetjük bele magunkat a kerti feladatokba.
 

(A borítóképen: Odafigyelést igényelnek, hogy ismét hadra foghatók legyenek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában