Állatvilág

2021.12.14. 13:00

Segíthetjük a baglyok költését

Költőládák kihelyezésével támogathatjuk az egérpusztító baglyok fészkelését

Észak-Magyarország természeti adottságainál fogva különösen gazdag ragadozómadarkban, köztük baglyokban. A hazánkban élő tíz bagolyfajtából öt már oly mértékben alkalmazkodott az emberhez, hogy kifejezetten a településeket keresi – hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). - Ez a lakosoknak is jó, hiszen a madarak rágcsálókkal táplálkoznak. Ezáltal segítenek megakadályozni, hogy a városokban elterjedjenek az egerek és a patkányok. Mi pedig mesterséges ódúk kihelyezésével támogathatjuk a baglyok fészkelését.  

 

Bagoly a kihalás szélén

 

- Magyarországon a legtöbb baglyunk stabil állománnyal rendelkezik, de az emberek közelében így is számos veszély leselkedik rájuk. Például a nem megfelelő rágcsálóírtás fenyegeti őket – mondta Orbán Zoltán, az MME szóvivője. - A legveszélyeztetettebb a gyöngybagoly, amelynek állománya folyamatos csökkenést mutat. Őket kizárólag költőládák kihelyezésével lehet megmenteni, mivel szokatlan helyen, toronysüvegekben, például templomokban, magtárakban és tetőterekben fészkelnek. Az észak-magyarországi régió a legbaglyosabb terület. A zempléni térségben a legkisebb baglyunk, törpekuvik él nagy számban. A megye erdőségeiben pedig sok uráli bagoly fészkel és a legnagyobb hazai bagolyfaj, az uhu is megtalálható.

 

Költőláda egész télire

 

Bagolyfészket csak engedéllyel távolíthatunk el a saját házunkból. 

 

- A költőládák mérete fajonként eltér, de házilag is elkészíthetjük őket, amelyről az MME honlapján részletes tájékoztatót adtunk. Mivel a baglyok és sólymok maguktól nem raknak fészket, ezért ládáikat száraz szénával, szalmával, vagy lombbal béleljük ki. Lehetséges, hogy a beköltöző madarak, vagy a párnak az egyik tagja egész télen használni fogja az odút. A természetvédelmi törvény maximálisan óvja a védett madarak költési időszakát. Ez azt jelenti, hogyha a házunkban talál magának menedéket egy bagolycsalád, akkor azt tolerálnunk kell. Ha az adott helyen mégis munkálatokat szükséges végezni, akkor elsődleges hatóságként a területileg illetékes nemzeti parkkal kell felvenni a kapcsolatot. Hivatalos engedély is kell ehhez a helyi kormányhivataltól. Költési időszakon kívül nem ennyire szigorú a szabályozás – tájékoztatott a szakember.

 

Lakossági megfigyelők

 

A másik mód, amivel a lakosság segítheti a madarak védelmét azok a bagolymegfigyelések.

 

- Január végén lesz a telelő erdei fülesbaglyok összeírása, májusban pedig a fészkelők felmérése. Ettől függetlenül az év bármely szakaszában lehet jelezni online bejelentőlapunkon, ha valaki baglyot lát. A laikusok bevonásával az egyesület sokkal több információhoz jut az állatok életmódjával, létszámával kapcsolatban. Az űrlapra csak a megfigyelés helyét és időpontját szükséges beírni, a beküldő e-mail címének megadásával. A szinkronszámlálás ideje alatt erre papír alapon is van lehetőség – tudatta a szóvivő. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában