Hitélet

2021.10.29. 13:00

Szent Hubertus-búcsú lesz zarándoklattal

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

A Szent Hubertus-búcsú, illetve az erdészek és vadászok zarándoklata zárja az évet Mátraverebély-Szentkúton 2021. október 30-án. A vadászati világkiállítás miatt idén ez kiemelkedő esemény lehet a ferences nemzeti kegyhelyen, amelyet megyénkből is sokan látogatnak. Egyidejűleg a kegyhely adja a IV. Kelet-Cserháti Trófeaszemle helyszínét is, amely 10 órakor nyitja a napot. A szakmai program igazi kuriózuma a lézeres céllövészeti bemutató lesz. A hívek számára lesz gyónási lehetőség, Fejes Antal atya celebrálja az ünnepi szentmisét szabadtéren, amelyet egy dámbika terítéke díszít majd.

Szarvas által tért meg

– Hazánk legerdősödöttebb része Észak-Magyarország, jelentős vadállománnyal rendelkezik, ezért ezen a területen nagy hagyományai vannak a vadászatnak. A nálunk szerveződő trófeaszemle az erdészet és a vadásztársaságok szakmai rendezvénye. Ezek munkatársai közül is sokan hívő emberek, így számukra ez kettős ünnep – mondta Orosz Lóránt atya kegyhelyigazgató. – Szent Hubertusnak (656–727), a vadászok, erdészek, lövészcéhek védőszentjének november 3-án van az emléknapja. Bár ő maga németalföldi származású, a hozzánk közel fekvő Garábon már a 13. században az ő nevét viselte egy premontrei monostor. Hubertushoz kapcsolódik a szarvascsoda. Nagypénteki vadászatán egy gímszarvas jelent meg neki feszülettel az agancsai között, és megtérésre szólította föl. A ferences lelkiségnek is része a teremtett világ megőrzése, amelyre a búcsúi szentbeszédben szeretnénk emlékeztetni: Isten ránk bízta a teremtést, hogy jó gazda módjára gondját viseljük az állatoknak és a növényeknek.

(A borítóképen: A tavalyi Kelet-Cserháti Trófeaszemlén)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában