Kisállat

2021.10.03. 14:30

Samponnal lágyíthatjuk kedvenceink szőrét

A gazdiknak érdemes télre tudatosan felvértezniük magukat szőrápolási praktikákkal.

Detzky Anna

Fotó: Shutterstock

A hidegebb időszak kezdetével sok kérdés merül föl a kisállatok szőrápolásával kapcsolatban. Amíg nyáron rövidre érdemes nyírni, télen már általában a hosszú bunda a praktikus. Egyik olvasónk shih-tzu kis kutyája problémájával kapcsolatban kereste föl állatorvos szakértőnket.

Kaphat ruhácskát is

– Kétéves shih-tzu kutyám van, ami szép hosszú bundájú. Szőrének kezelése nagyon nehéz. Sűrű, tömött bundáját naponta fésülöm, de olyan, mint a vatta. Gyorsan csomósodik, főleg ott, ahol a hámmal érintkezik. Rövidre vágatni nem akarom. Azt olvastam, hogy nyáron hűti, télen fűti, ezért nyáron nem szabad nyírni, mert könnyen hőgutát kap. Próbáltam félhosszúra nyíratni, de sajnos a jó minőségű gép sem viszi, a szőr elhajlik alatta. Csak teljesen rövidre lehet vágni. Szeretném megtudni, hogy hogyan lehetne csökkenteni a szőre csomósodását – kérdezi az olvasó.

Szőrápolási nehézségek esetén érdemes gyakorlati segítséget kérni a szakemberektől.

– Egy hosszú szőrzet karbantartása nagy kihívást jelent mind a gazdiknak, mind a kutyakozmetikusoknak. Lényeges a megfelelő kefe, fésű kiválasztása, ami komfortos a kutyának és a fésülést végzőnek is. A jó fésülési technika is fontos, ebben érdemes a kutyakozmetikus segítségét kérni – válaszolta dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos. – A shih-tzu fajtájú kis kutyák egy részénél a szőrt rövidre nyíratják a gazdik, egy részénél valóban hosszúra hagyják. Ha nehezen boldogul a fésüléssel, érdemes rövidre vágatni és télen ruhácskát adni rá. Valóban jó hőszigetelő a szőrzet, de azért elkerülhető a hőguta rövid szőrrel is, ha nem sétáltatjuk a legmelegebb időszakban a kutyust.

Speciális samponnal

– Ha szeretné megtartani a hosszú szőrt, érdemes a sampon minőségét is megvizsgálni, hogy megfelelően hidratálja-e az állat kültakaróját, nem túl száraz vagy korpás-e a bőre. Fontos az is, hogy négy-hat hétnél gyakrabban ne fürdessük, és csak kutyáknak való, jó minőségű sampont használjunk. Léteznek egyébként szőrbontó balzsamok és spray-k, ezeket is érdemes megpróbálni – ajánlotta az állatorvos.

Várjuk leveleiket!

Az Észak-Magyarország Kis­állat oldalán tanácsokkal segíti az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Az állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket az [email protected] címre várunk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Megoldást jelenthet a rövidebb szőr kutyaruhával)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában