Tokaj Guide

2021.10.01. 15:00

Minden benne van, amit tudni kell Tokajról

Megjelent a Tokaj Guide új kiadása, amelyből az érdeklődők megismerhetik a borvidéket.

Bacsó István

Fotó: Olvasónktól

A Tokaj-hegyaljai Szüreti Napok keretében mutatják be október másodikán a Tokaji Múzeumban a város és térségének legátfogóbb útikönyvét, a kétnyelvű Tokaj Guide-ot. A kétévente megjelenő kiadvány immár a negyedig kiadásához ért 2021-ben. A kötetről Ripka Gergely szerkesztőt kérdeztük, akitől megtudtuk, hogy valójában már áprilisban elkészültek a nyomdai munkával, és az útikönyv azóta országosan hozzáférhető, de a járvány miatt sok rendezvény elmaradt, így a tokaji bemutatóra is októberig kellett várni.

Százötven borászat

A friss kiadásban már százötven borászat szerepel, sok látnivalóval, érdekességgel, programokkal és rendezvényekkel együtt, amelyek a Zemplén-Tokaj régión belül érdekesek lehetnek. Mindez páratlan részletességgel kerül az olvasók kezébe. Nem egyszerűen bemutatkozik például egy borászat, és hogy milyen szőlőfajtákból milyen borokat készít, de a legizgalmasabb pincék csillagokkal is értékelve vannak a hosszú távon mért színvonal és minőség alapján. De megtalálhatók az ajánlott látnivalók, kilátópontok, minilexikon a legfontosabb szakkifejezésekkel, fogalmakkal, sőt évjárat-értékelő, interjúk és még sok frissített tartalmi elem teszi sokszínűvé a kiadványt.

Mivel Tokaj-Hegyaljának és a régiónak már kialakult ünnepei és programjai vannak, mint például a Mindszenthavi Mulatság, a Bor, Mámor, Bénye… vagy a Kerekdomb és több más fesztivál, amelyek évről évre ismétlődnek – kivéve, ha közbeszól egy járvány –, ezért az útikönyvben ezek is helyet kapnak. Kétévente jelenik meg a frissített kiadás, amikor az információkat aktualizálják, megjelenhetnek olyan új szereplők, desztinációk a borvidékről, amelyek idő közben alakultak és számíthatnak az erre járók figyelmére.

A kötet ötszázhatvan oldalon és két nyelven jelenik meg, így a külföldiek angolul kapnak iránymutatást.

„Nem sok olyan borvidék van a világon, amely mind történetileg, mind borászatilag, mind látnivalóit és programjait tekintve is ennyire komplex lenne” – vallja a szerkesztő, aki perceken át sorolta a kalauz különböző fejezeteit, igazolva, hogy bőven van mit megírni, közzétenni erről a vidékről. „Folyamatosan jelennek meg újabb szereplők, akikről érdemes hírt adni és történetek, amiket el kell mesélni a jelen- és az utókor számára is.”

Ripka Gergely elmondta, hogy a bekerülés a kiadványba ingyenes (egyetlen feltétel a minőség), ami azért fontos, mert független, pártatlan kalauzról van szó, amely ezáltal objektív korrajzot fest a régióról, és tárgyilagos értékeléseket nyújt.

Az október másodikai bemutatón nemcsak naprakész információkkal lesznek gazdagabbak a résztvevők, de a Tokaji borvidék fővárosának borait is megkóstolhatják a szerencsések, két kiemelt borász, Balassa István és Demeter Zoltán tételeivel.

(A borítóképen: Október másodikán mutatják be a kötetet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában