Vakvezető kutya

2021.10.14. 14:00

A látássérültek leghűbb társa a kutyájuk

A kutyusok sem egyformák, eltérő személyiségük van, ami vakvezetőknél inkább előnynek számít.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónktól

A vakvezető kutyák nemcsak segítői, de társai is látássérült gazdáiknak. Az október 8-ai látás világnapja alkalmából a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola ebből a különleges kapcsolatból szeretne ízelítőt adni Vida Zoltán történetével. A látássérült gazdi hűséges négylábú barátja, Fanni hirtelen elvesztése után nehéz döntés előtt állt. Mivel a kutyás közlekedés élete része, mérlegelnie kellett, hogy igényeljen-e új vakvezető kutyát annak ellenére, hogy még az előzőt gyászolja.

– Több mint tíz éve közlekedem vakvezető kutyával. Nehéz lett volna hirtelen áttérni a fehér botra, és már egészen megszoktam, hogy mindig van mellettem valaki. Először elzárkóztam tőle, hogy új kutyusom legyen, de aztán egyre jobban ráhangolódtam a gondolatra – mesélte Vida Zoltán, aki egyébként a baráthegyieknél dolgozik Miskolcon. – Két és fél hónap után elkezdtem ismerkedni Rizlinggel, aki már majdnem befejezte a tanulást. Eltöltött némi aggodalom, mert eddig csak szukáim voltak. Rizling kan, és tartottam tőle, hogy jobban kell majd fegyelmezni. Azonban azt pozitívumnak tekintettem, hogy ő nem fekete, hanem sárga, és teljesen más a személyisége is, mint az elődjének.

Zoltán számára sokat jelent, hogy új kutyusa rendkívül élvezi a közös munkát.

– Meggyőzött Királyné Barkóczi Emese kutyakiképző, hogy próbáljuk meg Rizlinggel. Időközben kiderült a kutyáról, hogy nem annyira kemény, viszont nagyon motivált állat. Gyakran odahozza nekem lelkesen a hámját, hogy induljunk és csináljuk. Mivel fiatalabb, mint Fanni volt, még nincs kétéves, így sokkal pörgősebb. Augusztus elején a kapcsolatépítéssel kezdtük, ami mostanra bizalommá fejlődött – mondta el Zoltán.

Hamarosan vizsga

– Bár kiképzése révén már eleve sok mindent tudott, de az éles helyzet azért más. Kevésbé tudom koordinálni, amikor közlekedési akadályokkal találkozunk, mint a kiképzője. Először csak az alapítvány területén próbáltunk kisebb távokat megtenni, aztán ezt napról napra bonyolítottunk. Azt gondolom, hogy jól haladunk, és a közös közlekedési vizsgát viszonylag hamar, október 29-re tűztük ki – számolt be bizakodva a gazdi.

(A borítóképen: Egyre jobban összecsiszolódik Zoltán és Rizling)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában