Állatvilág

2021.09.08. 18:30

Hasznosak és szépek

A madárpókot külleme miatt kedvelik, vadon­ élő rokona, a cselőpók hazánk legnagyobb pókfaja.

Detzky Anna

Fotó: Kozma István

Az emberek többsége nem kedveli a pókokat, sőt néhányan kórosan félnek tőlük. Annak ellenére, hogy igen hasznos élőlények, hiszen a kártékony rovarokat is szívesen elfogyasztják. Egy perecesi család szereti az egzotikus állatokat, jelenleg botsáskákat, régebben madárpókot tartottak.

– Még serdülő koromban kedveltem meg az ízeltlábúakat egy ismerősöm révén, akinek érdekes színfolt volt a lakásában egy madárpók – emlékezett Jablonkai István. – Akkoriban ez nagy kuriózumnak számított. Hamar kiderült, hogyha felelősen gondozzák, akkor ezek az állatok teljesen ártalmatlanok. Ráadásul olyan szépek is léteznek közöttük, mint egy lótusz vagy egy orchidea.

Nem veszélyesek

A póktartás nem bonyolult, de érett gondolkodást igényel.

– A madárpókok engedély nélkül is tarthatók, de a környezetvédelmi hivatalban be kell őket jelenteni. Nem szeretik a hirtelen mozdulatokat, ilyenkor védekezésképpen a potrohukról hátrafelé lesöprik a szőrt, ami allergiás reakciót válthat ki. Legnagyobb fajuk, a Grammostola pulchra a legjámborabb, amelyet arachnofóbiások terápiájára használnak. Akár két hetet is kibírnak élelem nélkül. Keveset mozognak, és magányosak. A kicsiket még apróbb rovarokkal kell táplálni, a nagyobbak elfogyasztanak akár egy újszülött egeret is. Az itatásról megoszlanak a vélemények, én inkább permetezni szoktam őket. Körülbelül tenyér nagyságúra nőnek, és rendszeresen vedlenek. A hímek maximum 3-4 évig, a nőstények jóval tovább, 10-14 évig is elélnek ideális körülmények között – tudatta a póktartó.

Trópusi állatok

A madárpókok lakhelyét természetes élőhelyükhöz hasonlóan kell kialakítani.

– A póklakást viváriumnak nevezzük, amely függőleges is lehet. Némely madárpókfajták földön, mások fán laknak. Ez utóbbiak hálót is szőnek, amely inkább erős, mint szép. A madárpókok természetes környezetükben, a trópusokon vagy sivatagos helyeken 2-3 négyzetméteren élik le az életüket. Tehát nem szükséges nagy hely számukra, viszont néhány wattos fűtőfólia mindenképpen. Az üvegkalitka száraz kell hogy legyen, bordázott hátfallal. A sziklaimitációt különösen kedvelik, tapadószőreik segítségével felmásznak rajta, sőt az üvegen is. Élőhelyüknek megfelelő, nem mérgező növényzetet és kéregdarabokat is érdemes elhelyezni – ajánlotta az állatbarát.

Tízcentis hazai pók

Magyarország vadon élő pókfajai között némelyik hasonlít a madárpókra.

A szongáriai cselőpók hazánk legnagyobb pókfaja. Lábaival átmérője 10 centméter is lehet. Szikes pusztákon él, és függőleges, mély csőlakást alakít ki magának. Ízeltlábú áldozatait lesből, hirtelen rohammal kapja el, ugrani is tud. Csáprágója könnyedén átüti kezünkön a bőrt. Mérge nem veszélyes, bár allergiás reakciót válthat ki – írja a National Geographic.

Európában körülbelül 70 farkaspókfaj él, a hazaiak 8 centisre is megnőnek. A farkaspókok csavargó életmódot folytatnak, hálót nem építenek. A nőstények tojásaikat pókselyemből szőtt zsákban tartják potrohukhoz rögzítve. Kikelésük után a pici pókok anyjuk hasára és hátára másznak, és ott utaznak.

A csíkos mintázatú darázspók a keresztespókfélék családjába tartozik, egyedei klasszikus kerek hálót szőnek. Nappali állatok: a legnagyobb hőségben feszítik ki erős csapdájukat a sáskáknak a magasabb kórókkal tarkított fátlan gyepekben. A nőstények 14-17 milliméteresek, a hímek harmadakkorák, amelyeket párzás után felfal a párjuk. A farkaspókhoz hasonlóan emberre ártalmatlanok.

(A borítóképen: Darázspók egy miskolci udvaron)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában