Szabadtéri Színpad

2021.09.06. 19:00

Erős szezont zárt a Fesztiválkatlan Tokajban

Számos sztárfellépővel, kuriózumokkal gazdagították a helyi kultúrát.

Bacsó István

Fotó: Fesztiválkatlan

Az országszerte és a határon túl is egyre ismertebb és népszerűbb Tokaj Fesztiválkatlan méltó módon búcsúzott a nyártól. A különleges, kőfejtőből kialakított térben az évad végére a 30. jubileumi Zempléni Fesztivál tette fel a koronát. A katlanban három előadást láthatott a közönség, a Budafoki Doh­nányi Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, valamint a Nyíregyházi Cantemus Kórus és szólisták közreműködésével mutatták be a West Side Story-szvittet és a Carmina Buranát, valamint a Magyar Állami Népi Együttes Jubileumi Naplegendáját és a Sissi, a magyar királyné című operettet. Az előadások nagy érdeklődés mellett zajlottak.

Összekötött a lüktetés

A Liszt Ferenc-díjas Hollerung Gábor karmester szerint az általuk előadott két darabot leginkább a lüktetés köti össze, erre épül mindkettő. Magának a dzsessznek is, amely a XX. század elején jött létre, a legerősebb alapja a lüktetés. Carl Orff Carmina Buranája egyszerű elementáris ritmusmechanizmusokra építi fel ezeket a tételeket, a West Side Story pedig rendkívül szofisztikált, bonyolult és nehéz darab, de minden tételében jelen van egy alapritmus, egy zenei gondolat, egy tánc, egy stílus. Ezek a darabok nem véletlenül váltak mára örökzöld közönségkedvencekké.

Innen indult „A dal a miénk”

A szezont lezáró koncertek és előadások méltóak voltak az egyébként is erős, sok hírességet és változatosságot felvonultató évadhoz – mondta dr. Fintor Gábor, a Fesztiválkatlan igazgatója, aki kiemelte, hogy az idei év több szempontból is különleges volt. A katlanban tartotta például a vidéki premierjét a „Csókkirály – A koncert” show, olyan énekesekkel, mint Radics Gigi, Zséda, Király Viktor, Veréb Tamás. A rendezői székben a szintén népszerű Szente Vajkkal.

A Fesztiválkatlan mára nemcsak

a nagyságával, hanem a műfaji sokszínűségével

és a lebonyolítás minőségével, profizmusával is kitűnik – Fintor Gábor

Szintén itt debütált július 17-én a Csík Zenekar koncertturnéja az LGT-feldolgozásaival, „A dal a miénk” címmel. Karácsony János és Presser Gábor közreműködésével és Kovács Kati vendégszereplésével. Az igazgató nagyon büszke arra, hogy a fellépők ennek a nem mindennapi turnénak az első állomásaként a Tokaj Fesztiválkatlant választották. Ez mutatja azt is, hogy az előadók számára Tokaj újra kiemelt helyszín lett.

A koncerteket és kulturális programokat olyan csemegék is színesítették, mint a „Nikola Tesla – Végtelen energia” musical. A kétórás show a ma rendelkezésre álló legkorszerűbb technikai elemek alkalmazásával teremtette meg azt az egyedi látványvilágot, amely lenyűgözi és elkápráztatja a nézőt, egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a tizenkilencedik század hangulatának rekonstruálásához.

Már a jövő szezonra készülnek

A nyár közepén a musical mellett az operetté volt a főszerep. A Lili bárónő és a Menopauza című musical, négy dívával a színpadon, aratott zajos sikereket. Augusztusban Rúzsa Magdi adott immár harmadszor telt házas, pótszékes koncertet. Ez volt a szezon legnépszerűbb előadása. Amelyet követett a több mint a húsz év után újra összeállt Jazz+Az. Méghozzá az eredeti tagokkal, Geszti Péterrel, Dés Lászlóval, a három énekesnővel és az eredeti zenészekkel.

„Ők mindössze három koncertet adtak az országban, térségünkben csak nálunk és csak most. Geszti Péter kijelentette, hogy ebben az évtizedben ez a formáció már nem fog koncertezni. Ez igazi kuriózum, hogy nálunk volt az utolsó fellépésük” – tudtuk meg az igazgatótól.

Az évad végén a jubileumi Zempléni Fesztivál keretében a már említett három nagyszínpadi produkciót láthatta a közönség, majd a felejthetetlen Ákos-koncerttel zárult az idei műsor.

A jövő évi tervek már készülnek, várhatóan eljönnek majd korábban fellépő régi kedvencek, de a szervezők törekvése a sokszínűség és a változatosság, ezért előnyben részesítik az új produkciókat és fellépőket. Ezért meglepetések is várhatók.

– A Fesztiválkatlan mára nemcsak a nagyságával, hanem a műfaji sokszínűségével és a lebonyolítás minőségével, profizmusával is kitűnik, így vált Kelet-Magyarország legnagyobb és a neves előadók által is szívesen választott szabadtéri színházává. A 2021-es évad színvonala megfelelt a szlo­genünknek: „Ahol a minőség, a kultúra és a gasztronómia találkozik” – értékelt Fintor Gábor.

(A borítóképen: Rúzsa Magdi telt házas, pótszékes koncertet adott)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában