Bőrgyógyászat

2021.09.08. 18:00

Egész jól csökkenthető a pigment hiánya

Általában kis területen kezdődik a vitiligo, majd lassacskán az érintett bőrfelület egyre növekszik.

Fotó: Shutterstock

A vitiligóban – bőrfoltosodás – szenvedő betegekre jellemző, hogy elveszítik a bőrük melanintartalmát. A melanin határozza meg a bőr, a haj, a szem színét. Akkor fordul elő vitiligo, ha a melanint termelő sejtek elpusztulnak vagy képtelenné válnak melanin előállítására, ez lassan növekvő, szabálytalan alakú fehér foltokat eredményezhet a bőrön – írják a szakmai fórumok.

A vitiligo minden rasszban előfordul, de jobban észrevehető a sötét bőrű embereken. Általában kis területen kezdődik, majd lassacskán az érintett bőrfelület növekszik – írja a szakportál.

Kísérő tünetek

– A vitiligo pontos oka máig ismeretlen, autoimmun folyamatokat valószínűsítenek a hátterében, örökletes hajlam is szerepet játszhat a kialakulásában. Ezenkívül egyéb tényezők is súlyosbíthatják az állapotot, például napégés, vegyi anyagok, stressz – fejti ki dr. Szobeczki Zsolt bőrgyógyász szakorvos. A vitiligo nem súlyos betegség, nem veszélyezteti az életet, szervi elváltozások és késői következmények sem fenyegetik az érintetteket. Az életminőségre sajnos nagymértékben kihatással van, rombolja az önbecsülést, énképet, izolációhoz, depresszióhoz vezethet. Többnyire 20-30 éves kor előtt jelentkezik, de bármelyik életkorban megjelenhet. Klasszikus tünete a világos foltok megjelenése, általában a kézen, arcon, testnyílások környékén kezdődik. Lefolyása alapján az esetek többségében a pigmentvesztés egyre nagyobb területekre terjedhet ki, vannak esetek, amikor újabb foltok nem jönnek és nem kizárt az sem, hogy a vitiligós terület visszanyeri a normális színét. Jelenleg nincs olyan terápiás lehetőség, mellyel végérvényesen gyógyítható. A kezelés célja a folyamat lassítása, megállítása, annak elősegítése, hogy a foltok visszanyerjék normális színüket. Gyógyszeres terápia, fényterápia, depigmentáció, sebészeti beavatkozás is szóba jöhet, a beteg életkora, a bőrterület nagysága, a folyamat előrehaladásának sebessége, az életminőségi akadályozottság szempontjából mérlegelhetők az alkalmazott terápiás módszerek – ismerteti a bőrgyógyász szakember.

(A borítóképen: A divatipar egyre gyakrabban alkalmaz vitiligóval élő modelleket az elfogadás jegyében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában