évgyűrűk

2021.08.29. 19:00

Takarékosság az öregkorért

A megyei nyugdíjasok érdekvédelmi szövetsége öngondoskodásra biztatja a leendő nyugdíjasokat.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Egyre gyakrabban ajánlják a fiataloknak, hogy gondoljanak nyugdíjas éveikre, és kezdjenek el takarékoskodni minél hamarabb. Magyarországon az átlagnyugdíj is alacsony, de Borsod-Abaúj-Zemplén megyében jellemzően ennél még kevesebből kell kijönniük havonta az idős embereknek.

Támogatja a kormány

– Igeneljük az öngondoskodást, ha a törvényi garanciák védik a befizető érdekeit. Jelenleg ez úgy valósul meg, hogy a hosszú évek alatt felhalmozott nyugdíj-megtakarítást egy összegben vagy járadék formájában felvehetik a nyugdíjasok az állami nyugdíj mellé, és ez növeli a jövedelmüket – mondta Lukács-Pete Mária, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei és Miskolc Városi Nyugdíjasok Érdekvédelmi Szövetségének elnöke és az Országos Nyugdíjas Parlament Egyesület tagja. – Továbbá az is igaz, hogy a kormány a nyugdíj-előtakarékosságot a személyijövedelemadó-kedvezményekkel – önkéntes nyugdíjpénztári, nyugdíj-előtakarékossági értékpapírszámla vagy nyugdíjbiztosítási befizetés – támogatja, ami nagyon jó dolog.

Szakadék van a takarékoskodási szándék és az anyagi lehetőségek között, különösen megyénkben.

– A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint ma Magyarországon a 15–74 évesek közül 4 millió 619 ezren minősülnek foglalkoztatottnak idén. Ez a szám Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 271 600 fő. Ők azok, akiket öngondoskodásra ösztönöznénk, hogy kezdjék el ezt az állam által is támogatott megtakarítást. Viszont megyénkben a havi nettó átlagkereset 2021 I. negyedévében 217 284 forint. Ugyanakkor a mi környezetünkben nagyon sokan vannak olyanok, akik még ezt az összeget sem kapják meg. Azaz egyáltalán nem tudnak takarékoskodni, pláne ismerve az inflációs számokat. Különösen a pályakezdők nyugdíj-előtakarékossági lehetőségei szűkösek, mert ők általában az átlagfizetés alatt keresnek. Sok nagymama részt vett például az iskolakezdés kapcsán a szeptemberi nagybevásárlásban. Láttuk, hogy a családoknak igencsak ki kellett nyitniuk a pénztárcáikat.

Szemléletváltásra lenne szükség az öngondoskodás terén a magyar társadalomban.

– A hosszú távú előtakarékossághoz elengedhetetlen a bizalom, hogy a szabályok nem fognak egyik napról a másikra változni. Ez azért is lenne fontos, különösen régiónkban, mert itt az időseknek körülbelül 60 százaléka él a 148 ezer forintos átlagnyugdíj alatt. Ettől függetlenül mi mindenkit, akinek módjában áll, biztatunk az előtakarékosságra. Ma már nagyon pontos online nyugdíjkalkulátorok vannak, ahol érdemes ellenőrizni, hogy mikortól és havonta mennyi pénzt kell félretenni ahhoz, hogy később elegendő nyugdíjunk legyen. A szakértők szerint az sem mindegy, hogy milyen hozamra és melyik pénzintézetnél nyitunk magánnyugdíjpénztárat, ezért fontos jól körbejárni a kérdést, mielőtt lépéseket tennénk – javasolta Lukács-Pete Mária.

(A borítóképen: Ülésezik a nyugdíjasparlament)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában