Falka Napok

2021.07.14. 20:00

Betekinthetünk a farkasok, hiúzok, medvék mindennapjaiba

Első ízben rendeznek Falka Napokat Aggteleken, ahol az ember és a nagyragadózók kapcsolata kerül fókuszba.

Marosréti Ervin

Fotó: Marosréti Ervin

Hagyományteremtő szándékkal idén először rendeznek Aggteleken természet­ismereti fesztivált, amelynek központjában a nagyragadozók és emberek együttélése áll. A Falka Napok nevet viselő esemény természetismereti programokkal, előadásokkal, túrákkal, koncertekkel és film­vetítéssel várja az érdeklődőket augusztus 7-én és 8-án.

Hiúz, farkas, medve

Magyarországon egykor mindhárom őshonos nagyragadozónk, a hiúz, a farkas és a medve is folyamatosan jelen volt. Üldöztetésük következtében azonban számuk megfogyatkozott. Az 1980-as évektől a nagyragadozók természetes úton jelentek meg ismét hazánk területén, elsősorban a szlovák Kárpátok irányából települtek vissza. Ma már az Északi-középhegység teljes területén, a Börzsönytől Zemplénig előfordulnak ezek az őshonos és fokozottan védett fajok, azonos élőhelyen osztozva a helyi lakosokkal. A farkas már megtelepedettnek tekinthető és rendszeresen szaporodik hazánk több területén. A hiúzból csupán néhány egyed fordul elő az országban. Ezenfelül időnként egy-egy Szlovákiából átkóborló barna medve is megfigyelhető az országban.

Békés együttélés

A medve, farkas és hiúz állományváltozásainak iránya és mértéke olyan változatos Európa-szerte, mint az állományaik megerősödésének okai. Európában becslések szerint nagyjából 17 ezer farkas és barna medve, valamint 9 ezer hiúz él. Bár a nagyragadozóknak fontos szerepe van a természetes rendszerekben, az együttélés sokszor konfliktusokkal jár. Ahhoz, hogy biztosítsuk a nagyragadozók számára a jövőt, és hogy helyük legyen a hazai erdőkben, sok lépésre van szükség, és újra meg kell tanulnunk együtt élni velük. 2021-ben a Nemzetközi Visegrádi Alap támogatásával, hagyományteremtő szándékkal megvalósuló Falka Napok célja, hogy megismertesse a nagyragadozókat és élőhelyeiket a lakossággal, valamint bemutassa az együttélés jó gyakorlatait. A rendezvény egyben kiváló bemutatkozási lehetőség a régió termelői és kézművesei számára is.

– A fesztiválon többek között a nagyragadozókról és az erdei élővilágról szóló elő­adásokat hallgathatnak meg az érdeklődők, természetfilmeket nézhetnek meg, valamint beszélgethetnek természetfilmesekkel és kutatókkal is. Az esti jó hangulatért a somorjai Varkocs és a magyarországi Sezlony zenekarok felelnek majd – avatott be a részletekbe a hivatalában Rőczei Patrik, Aggtelek polgármestere. – A világjárványt követően már nagyon vártuk a nyitást, és örülünk annak, hogy olyan eseménnyel bővíthettük a programkínálatunkat, amelynek célja a turizmus és a régió fenntartható fejlesztése.

Megismerni őket

A rendezvény célja, hogy a helyi lakosok bevonásával megmutassák a régió kiemelkedő értékeit, a helyi finomságokon kívül kiemelkedő természeti értékek közé tartozó nagyragadozókat is.

– A nagyragadozók állománya növekszik a térségben, fontos, hogy ne féljünk tőlünk, hanem inkább ismerjük meg őket. A Falka Napok arra kínál lehetőséget, hogy a térségben élők és gazdálkodók, valamint a kirándulók minél többet tudjanak meg ezekről az állatokról, az élőhelyeikről és az itt élő emberekről –mondta Patkó László, a WWF Magyarország Nagyragadozók programjának vezetője.

A pandémiás időszak után a kiemelt aggteleki rendezvény szervezése már gőzerővel zajlik. A helyi önkormányzatnál abban bíznak, hogy az eseményre az aggteleki lakosság mellett a környékről és a felvidéki régióból is sokan kíváncsiak lesznek augusztus második hétvégéjén.

Az új kezdeményezéshez mindenben partner az aggteleki önkormányzat

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában