Sárospatak

2021.07.07. 18:00

Kerékpárral a Hegyközbe

Már kölcsönözhető biciklivel is bejárhatjuk a magyar–szlovák határrégiót.

Bacsó István

Forrás: Bora 94 Kft.

„InnoCult – A kulturális és aktív turizmus innovatív fejlesztése a Hegyköz térség turisztikai útvonalain” címmel rendeztek projektzáró konferenciát pénteken. A Bora 94 Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Fejlesztési Ügynökség Nonprofit Kft. turisztikai projektjének keretében bővült a részt vevő vállalkozások eszközparkja: kerékpárkölcsönzőt alakítottak ki elektromos és hagyományos túrakerékpárokkal, illetve kulturális rendezvényekhez szükséges eszközöket szereztek be.

Applikáció és honlap

Kiemelt cél volt a térség természeti és kulturális örökségeinek megőrzése és feltérképezése, és fontos volt az aktív turizmussal érintett célcsoport bevonása. Ennek keretében a régió természeti és kulturális értékeit bemutató videók készültek. A kezdeményezéshez egy interaktív applikáció és honlap is társul – ismertette a részleteket Lenártek András, a Bora 94 Nonprofit Kft. ügyvezetője és Filep Réka projektmenedzser.

A kulturális és természeti látványosságokban egyaránt gazdag vidék talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt, ezért a projektben többek között arra kerestek megoldást helyi vállalkozók, fejlesztési és turisztikai szakemberek, lokálpatrióták, a Hegyköz és a Bodrogköz „szerelmesei”, hogy hogyan fejleszthetik tovább a környék turisztikai szolgáltatásait, hogyan emelhetik feljebb a meglévők színvonalát, és elhatározták egy online turisztikai adatbázis létrehozását.

A határ összekötötte őket

Kiemelten fontos eredmény, hogy a határ ezúttal összekötötte és nem elválasztotta az itt élőket. Magyar és szlovák közösségek, művészek, helyi lakosok és turisztikai szolgáltatók együtt tettek azért, hogy a projekt elérje fő célját, azaz hozzájáruljon a határtérség természeti és kulturális örökségének védelméhez, fejlesztéséhez és népszerűsítéséhez.

Az aktív turizmus egyre nagyobb tömegeket mozgat meg, ezért Pálházán a projektből finanszírozott kerékpárkölcsönző nyílt, ahol hagyományos bicajok mellett e-bike is kölcsönözhető. A cél az, hogy a turisták útra keljenek, felfedezzék a környéket, akár több napon keresztül ebben a különleges térségben barangoljanak. Az eligazodást modern túraútvonal-tervező segíti, amely weben és applikáció formájában is elérhető.

A kínált túraútvonalak különleges látnivalói azok a művészeti alkotások, amelyeket magyar és szlovák művészek alkotásaiból helyeztek ki. Ilyen például a kidobott kerékpárokból az újrahasznosítás jegyében készült perbenyiki „Bicikló”, a kisgéresi pincesor lejárataira került díszítések vagy a füzérradványi gombaszobrok, amelyek oktatási jelleggel a környék gombafajtáit is bemutatják.

Közös fesztiválok

Amikor a járványhelyzet engedte, közösen szervezett fesztiválok, kulturális események is segítették a Hegyköz és Bodrogköz felfedezését, mint a pálházi I. Pagony Projekt fesztiválon fellépő Bohemian Betyars és Parno Graszt koncertje, vagy a perbenyiki Szent István-napok – tudtuk meg a konferencián.

(A borítóképen: Kerékpárkölcsönző Pálházán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában