Madárvédelem

2021.07.16. 09:00

Eleven világrekorder lett

Ötödik útját tette meg Eleven, a jeladóval felszerelt szalakóta, amivel kitűnik a jeladós fajtársai közül.

Detzky Anna

Forrás: MME

Eleven, a jeladóval felszerelt szalakóta, mozgását és vándorútjait 2016 óta követi nyomon a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A szalakótavédelem a Kárpát-medencében elnevezésű LIFE-projekt keretében egy 5 grammos kis hátizsákot is kapott a gyűrűje mellé, ami a legfejlettebb technológiával készült jeladók egyike – írja honlapján az MME.

Odvas fákban fészkel

– Eleven mindig Délnyugat-Afrikában, a Kalahári-medencében telel, Botswana területén és a Kiskunságon, az apaji térségben költ. A 2021-es téli időszak után ötödik útját tette meg, amellyel rekorder az Európában jelölt szalakóták között. Nem kis izgalomra adott okot, hogy idén kicsit későn, május végén érkezett haza a szélsőséges időjárási körülmények miatt. A színes kis madár útját egyébként bárki nyomon követheti ezen az oldalon.

– A szalakóta fokozottan védett, kékes színű, gerle méretű, rovarevő madarunk, amely minden télen hosszú vándorutakat tesz délre, de Magyarországon költ, és egészen szeptember elejéig velünk marad – tudtuk meg korábban Hák Flórától, az MME munkatársától. – A kilencvenes években a hazai állomány drasztikusan lecsökkent, mert a madár élőhelye veszélybe került. A szalakóta a harkályok által kivájt odúkban költ a pusztai területeken, ahol egyre kevesebb az öreg fa. A Borsodi-mezőség az egyik legjellemzőbb szalakótás terület. 2014 óta sok mesterséges odút helyezett ki az egyesület az Európai Unió által támogatott védelmi program keretében, amelyeket a szalakóta családok szívesen elfoglaltak. Emellett faültetési programokat is kezdeményezett a lepusztult gyepeken. Az elmúlt években 50 százalékos növekedést mutatott az állomány. Ma 2000-2200 pár él a Kárpát-medencében. Viszont vonulása során is számos veszély, többek között az orvvadászat fenyegeti a fajt.

(A borítóképen: Szépséges, színes madár a szalakóta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában