Egészség

2021.07.18. 16:00

A korai felismerés növeli a gyógyulás esélyét

A radiológia új alapokra helyezte a daganatos betegségek kezelését.

Fotó: Shutterstock

Hazánkban a szív- és érrendszeri betegségek után a daganatok miatt hal meg a legtöbb ember. Ezért van óriási jelentősége a képalkotó diagnosztikának, amely forradalmasította a rákgyógyítást.

Jobbak a beteg kilátásai

„Ötven évvel ezelőtt a képalkotó diagnosztika egy-egy röntgenvizsgálatot jelentett, majd néhány évvel később megjelent az ultrahang, aztán a számítógépes rétegvizsgálat, CT, majd a mágnesesrezonancia-képalkotás (MRI). Ennek a fejlődésnek köszönhető az, hogy lehetővé vált a daganatok korai felismerése, így a betegeknek sokkal jobbak a kilátásaik. A radiológiai szakma része az intervenciós radiológia is, azaz a képalkotó berendezések vezérlésével képesek vagyunk minimálisan invazív kezeléseket végezni számos kórfolyamat, így daganatos betegségek kezelésére is. Súlyos műtéti megterhelés nélkül lehet megszabadítani a beteget az elsődleges daganatától vagy az áttéteitől” – mondta prof. Palkó András, az Affidea csoport szakmai tanácsadó testület vezetője.

A rákterápia során több fázisban is fontos szerepet játszik a képalkotó diagnosztika: a rákos elváltozás felfedezésében, a stádium meghatározásában, a terápia kialakításában és eredményességének követésében, a gyógyult betegek kontrollvizsgálatainál.

„Tulajdonképpen azt mondhatjuk, hogy a rákkal küzdő páciensek mindegyike találkozik valamilyen képalkotó vizsgálattal a betegsége során. A rosszindulatú betegségek szűrésében, korai kimutatásában kiemelkedő jelentőségűek a képalkotó módszerek: a mammográfia, a virtuális CT-vastagbéltükrözés, az alacsony dózisú tüdő-CT, de akár a hasi ultrahangvizsgálat is. A stádiummeghatározáshoz, a kezelés tervezéséhez és a terápia eredményességének meghatározásához nemcsak a belső szervi, hanem még a bőrdaganatok esetében is szükség van képalkotó vizsgálatokra. Az esetek többségében ez CT- vagy MR-vizsgálatot jelent, de bizonyos daganatféleségek (nőgyógyászati, pajzsmirigy) esetében az ultrahang is fontos szerepet játszik” – tette hozzá.

A képalkotó diagnosztika egyik legfőbb feladata a rákgyógyítás támogatása, pont emiatt a radiológusok széles körű képzést kapnak a különböző daganatok felismeréséből. „A radiológusok ugyanúgy az onkoteam tagjai a rákgyógyítás során, mint az onkológusok, a sebészek vagy a patológusok. Ezek a szakemberek ugyanis közösen képesek a legjobb és leghatékonyabb terápiát meghatározni a beteg számára” – hívta fel a figyelmet prof. Palkó András.

A képalkotó diagnosztikának a gyógyulás után az utánkövetésben is fontos szerepe van. Bár a különböző daganattípusok és a különböző kezelések kapcsán ez az utókövetési folyamat eltérő lehet, de a leggyakrabban a terápia végét követő első egy évben háromhavonta, majd félévente, a negyedik-ötödik évben pedig 12 havonta vizsgálják a gyógyult rákbeteget.

(A borítóképen: CT-vizsgálaton. A képalkotó diagnosztika sokat fejlődött)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában