Időjárás

2021.07.10. 07:00

A jégesőt megszüntetni nem lehet

Bár sokan így gondolnak rá, de az országos jégkármérséklő rendszer csak csökkenteni tudja a jégkár hatását.

Bacsó István

Fotó: Shutterstock

Ahogy a nevében is benne van, a jégkármérséklő rendszer csak mérsékli a jégeső erejét és a károkat, nem szünteti meg a jégesőket, amelyeket okoz. És nem is elhanyagolható mértékben.

Amióta működik a teljes, országos kiépítésű rendszer, azóta az éves átlagos jégkárok mértéke mintegy a harmadára csökkent. Ez közel hetvenszázalékos mérséklődést jelent, ami pénzben kifejezve is hatalmas kármentést és megtakarítást jelent. Mind a gazdáknak, tulajdonosoknak – hiszen a jég nemcsak a mezőgazdaságban, de épületekben, járművekben, sőt nem ritkán emberekben is kárt tehet –, mind a biztosítóknak és a kárenyhítések miatt sokszor zsebbe nyúló államnak is.

Polarizálja a szemcséket

Jelenleg nincs olyan alkalmazott technológia, amely teljesen megszüntetné a zivatarfelhőket, illetve a jégesőt. A jégesők előfordulásának valószínűsége soha nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amilyen a rendszer használata nélkül lenne.

A jégképződésbe való mesterséges beavatkozás nyomán ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, hiszen a használt ezüst-jodidos megoldás nem elolvasztja, hanem polarizálja a jégszemcséket, de a kialakuló jégszemek mérete kisebb lesz, ezek a lehullás közben, a melegebb légrétegekbe érve jórészt el is olvadnak, mire földet érnek, ezáltal a keletkező jégkár mérséklődhet. Ezért is kapta a jégkármérséklő rendszer elnevezést, és nem a jégelhárítót.

Gyors áramlások alakítják

Taskó József, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén megyei elnöke is megerősítette kérdésünkre, hogy például a július elsején Miskolcon és a megye több pontján hirtelen nyakunkba zúduló két-három centiméter átmérőjű jéggolyók e rendszer nélkül sokkal nagyobbak is lehettek volna.

Megyénkben közel nyolcvan talajgenerátor működik, nagyjából tíz kilométeres négyzethálóban telepítve. Ez egészen sűrűnek számít. Ráadásul ma már az egész ország lefedett, ami Európában egyedülálló. Sehol máshol nincs ennyire kiépített jégkármérséklő hálózat.

A rendszer szelektíven működtethető, tehát csak ott aktiválják a generátorokat, ahol a zivatarveszély és így a jégképződés lehetősége fennáll. Az indító impulzust az Országos Meteorológiai Szolgálat adja, általában SMS-ben. De előfordulhat, gyorsan kialakuló viharfelhők esetén, hogy a helyi kezelők a saját észlelésük alapján indítják a gépeket. A kipárologtatott ezüst-jodidot a felszálló légáramlatok viszik fel a légkör felső részeibe, ahol kifejti a hatását.

Egy érdekességre is felhívta a figyelmünket Taskó József: késő, ha már csak ott párologtatják az anyagot, ahol a tényleges jégeső lehullik. Hiszen az áramlások igen gyorsak ott, ahol zivatar készül. Egy Miskolcra lehulló jégeső akár már Hatvan fölött kialakulhat! Tehát, ha ott nem kezdték meg a védekezést, akkor a jégszemek már igen naggyá hízhatnak, mire itt lehullanak. A már létező jéggolyókat az ezüst-jodid már nem bontja szét.

Bombaként zuhannak alá

A mostanában egyre gyakoribb úgynevezett szupercellák sem könnyítik meg a helyzetet, mert igen magasra, akár húsz-huszonöt kilométerre is felszívják a levegőt és a párát, amely így nagy magasságban fagy meg és tömörödik össze, aztán bombaként zuhannak alá a jégdarabok. Olyan magasságban már mínusz 30-40 Celsius-fok van, pillanatok alatt keletkezik a jég. Elvileg az ezüst-jodid is feljut oda, feltéve, ha időben beüzemelik a generátorokat.

Az elnök szerint a Miskolc környéki gépek július elsején is üzemeltek, így bizonyos, hogy a ránk (vagy Borsodivánkára, Egerlövőre…) zúduló jég nagysága jelentősen redukálódhatott a földet érésig.

Fontos mutató, hogy a kárbejelentések a rendszer működése óta jelentősen csökkentek. Így a költségek is, azzal együtt, hogy a védekezés sem olcsó az ezüst-jodid ára miatt. Ez egy másfél-kétmilliárd forintos tétel évente, világpiaci ártól függően. Azonban a rendszer fenntartása a töredékébe kerül annak az összegnek, amit a károk jelentenének, tehát bőven megéri a gazdáknak és az államnak is – összegezte Taskó József.

(A jégeső a kármérséklő rendszer működése nélkül jóval nagyobb bajt okozna)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában