Mezőkövesd

2021.06.23. 14:30

Vasmiséjét ünnepelte Jéger Károly

Újmisét, aranymisét és vasmisét is bemutattak a hétvégén Mezőkövesen.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Szombaton délután vasmisét mutatott be a mezőkövesdi Szent László-templomban Jéger Károly pápai prelátus, aki korábban tizennyolc éven keresztül volt az egyházközség plébánosa.

Az ünneplő atyát, aki ma is Mezőkövesden él, Ócsai János, az egyházközség világi elnöke köszöntötte, felidézve érdemeit, amelyeket a kövesdi és környékbeli hívekért, az egyházmegyei karitász vezetőjeként pedig a rászorulókért végzett. A misén Gulyás Zsolt tartotta a prédikációt, aki elmondta, van miért hálát adni, a 88 életévért, a 65 évnyi papi szolgálatért. Áldást kért azokra, akik Jéger Károlyt támogatták, a családjára, a pap testvérekre, a civilekre s a gondját viselő Zsel Máriára. Mint mondta, könyörögni is kell, kegyelemért, erőért, azért, hogy a szív a helyén legyen, a három isteni erényért, a hitért, a reményért és a szeretetért.

Áldás, köszöntés

Kakuk Ferenc érseki titkár Ferenc pápa áldását hozta el Jéger Károly részére, majd dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a nyugdíjas lelkipásztort, megemlítve, ha a 65 év alatt csak naponta egy misét mutatott be, az is 24 ezer. Mint mondta, nyugdíjba vonulása után a Zsóry üdülőterületre költözött, ahol kis zarándokhelyet is létesített a fatimai Szűz Mária szobrával, az üdülők lelkét is gondozva. Szerinte sok város fizet azért, hogy máshol képviseljék, a matyók a Jóisten segítségét kérik. Ha az egyes emberek nem is szoktak mindennap fohászkodni, Jéger atya mindennap imádkozik a városért. Kívánta, hogy rubinmiséjét is ünnepelje meg.

Jéger Károly megköszönte az üdvözléseket és azt, hogy eljöttek a hívek a misére. Odatette magát az oltárra Isten elé. Szerinte van mit megbocsátani neki. Kérte, amikor nem lépett helyesen, amikor gyenge volt, bocsássa meg neki az Úr, s adjon erőt, hogy legyenek majdan könnyek is a szemében.

A templomban vasárnap a Mezőkövesden élő Szabó József is aranymisét mutatott be, aki aztán szülőfalujában, Sajóládon ünnepelte pappá szentelésének ötvenedik évfordulóját. Őt követően pedig a szombaton fölszentelt, Nicaraguából hazánkba került, Egerben végzett Jorge Luis Altamirano Mendez tartotta meg első szentmiséjét. A templom június 27-én 18 órakor ünnepli búcsúját, akkor egy ezüstmisés kövesdi szerzetessel, Ócsai Barnabással.

(A borítóképen: Jéger Károly)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában