Száhel-övezet-bemutató

2021.06.17. 08:45

Oroszlánetetést nézhetünk a Száhel napon

Oroszlánetetést, afrikai fotókiállítást és zenét mutatnak be a Száhel napon a Miskolci Állatkertben.

Detzky Anna

Forrás: MiskolcZoo

Az újranyitás után az Afrika-ház bővítése volt a legnagyobb attrakció a Miskolci Állatkert és Kultúrparkban, amely a Száhel-övezet élővilágának illusztrálására szolgál.

Elfoglalja a sivatag

Az új helyszín sivatagi ragadozók, madarak, hüllők és rovarok elszállásolására alkalmas. Három oroszlán már birtokba vette a kifutóját, és a rózsásfejű törpepapagájok is elfoglalták röpdéiket. A június 17-ei aszály elleni világnap alkalmából, csütörtökön 10.45-től 15 óráig Száhel napot tart az állatkert, amely az oroszlánok látványetetésével kezdődik – olvasható a szervezet honlapján.

A látogatók fotókiállításon tekinthetik meg Afrika szépségeit a Kultúrafrika Alapítvány szervezésében. A vállalkozó szelleműek totón tesztelhetik az így elsajátított tudást. 11 órától pedig körbenézhetnek az afrikai kézművesbazárban.

A színes programot Abdoul Camara szenegáli táncművész pergődobos bemutatója és tánctanítása zárja.

A 20. század második felében bekövetkezett népességnövekedés és klímaváltozás együttes hatása miatt az elsivatagosodás egyre nagyobb mértékben sújtja a Száhel-övezetet, amely egyelőre átmenetet képez a szavanna felé.

Az arab száhel kifejezés a sivatag peremét jelenti, ami a terület elhelyezkedésére utal.

– A Száhel-övezet a Szaharától délre található Afrikában – mondta Molnár Attila, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark volt igazgatója, aki kezdeményezte és elindította a fejlesztést. – A helyszín természetvédelmi küldetése az, hogy minél szélesebb körben bemutassa a régiót és a rá jellemző szárazságot. Ebbe az állatvilágon túl beletartoznak a népi eszközök és az autentikus afrikai zenék is. Az Afrika-ház pedig a szóban forgó területen használt kör alakú, nádtetős házakat mintázza, és festésében visszaköszön a helyi vöröses-sárgás kőzet színe is.

(A borítóképen: A miskolci állatkert oroszlán lakói)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában