Nyaralás

2021.06.29. 16:00

Ha kisbabával utazunk el nyaralni, több előkészületre van szükségünk

A rengeteg szervezés ellenére élménydús lehet a nyaralás pár hónapos babával is.

Apagyi Beáta

Fotó: Shutterstock

Pici babával, kisgyerekkel nyaralni nem egyszerű, hiszen figyelni kell az igényeikre, a már korábban kialakult és jól működő rutinjaik megtartására. Ez azonban egyik szülőt se tántorítsa el a közös kikapcsolódástól, hiszen a hangsúly a jól szervezettségen van, ehhez próbálunk néhány hasznos tippel szolgálni.

Indulás alvás előtt

Az első akadályt az utazásnál kell megugrani, kifejezetten akkor, ha távoli úti célt választott a család, ahová autóval kívánnak eljutni. Ilyenkor fontos azt szem előtt tartani, hogy bár a gyermek kortól függetlenül a gépjárműben is tud aludni, az ébren töltött órákban unatkozhat, ha nem aludt eleget, könnyen nyűgössé válhat. Ezért érdemes alvási idő előtti időszakra ütemezni az indulást, így ha egy rövid ideig tartó szenvedésen túljut, akár magától is könnyen elszenderedik, de egy kellemes dallam dúdolásával is gyorsíthatunk a folyamaton. Az autóban a biztonsági övet semmi esetre se csatoljuk ki az ott töltött idő alatt, bármilyen probléma merül fel, húzódjunk inkább félre. Soha ne hagyjunk magára a gépjárműben a kicsiket, kifejezetten nyáron ne, amikor a kinti magas hőmérséklet miatt minden hamarabb átmelegszik, így a kocsi is. A nap betűzése miatt szereljünk fel árnyékolót, nagyobb gyermek esetében egy nyaktámasz is elkelhet az út idejére. Ha külföldre utazunk, legyen megfelelő az adott ország egészségügyi ellátása, a higiéniai körülmények, ugyanis egy három év alatti baba immunrendszere még rendkívül érzékeny.

Fontos a biztonságérzet

Négy hónapos kortól a kicsik már kezdik megszokni az otthon kialakított rutint, az őket körülvevő környezetet, ezért ezeket az utazás alkalmával is igyekezzünk megteremteni számukra, hogy biztonságban érezhessék magukat. Ebben lehet nagy segítség az otthon használatos alvózsák, a jól megszokott plüssfigura. Ami az étkezését illeti, ha anyatejen kívül már mást is kap, magunkkal vihetünk néhány üveg bébiételt vagy az otthoni botmixert, amely segítségével könnyen pépesíthetőek a friss alapanyagok. Pelenkából is elkelhet az extra mennyiség, hiszen nem tudjuk, hogy utunk során hol találjuk meg a legközelebbi alternatívát, pláne, ha nem belföldön tartózkodunk.

Kisgyermek esetében azzal is számolni kell, hogy megbetegszik a nyaralás során. Ezért érdemes informálódni, ilyen esetben kihez fordulhat a szülő, vagy magánál tarthatja a saját gyermekorvosának telefonszámát is, aki telefonhíváson keresztül megoldásokat tud nyújtani a problémára az aggódó szülőknek. Jó, ha van kéznél egy alap elsősegély- és gyógyszercsomag, amely tartalmazza a láz- és fájdalomcsillapítót, kötszert, ragtapaszt, sebfertőtlenítőt, hányás, hasmenés elleni orvosságot.

Még nem utaztak messzire

Mónika háromgyermekes édesanya, lapunknak elárulta, hogy nem indultak még hosszabb útra férjével és gyermekeikkel, talán pont amiatt, hogy rengeteg szervezést igényel. A legkisebb hamarosan egy-, a nagyobbak 4 és 7 évesek.

– Ha belegondolok, hogy mennyi holmit kellene autóba szuszakolni a picik mellett, úgy tippelem, hogy talán be sem férne. Emiatt még egyelőre csak egy-egy napokat töltöttünk más környéken, kizárólag belföldön. Tisztában vagyok vele, hogy nagyon sok szállás ilyen szempontból is kiemelten figyel a családok igényeire, és manapság már számtalan dolgot biztosítanak, amiket ezáltal nem kell otthonról cipelni. Ha kicsit nagyobbak lesznek, el fogunk indulni, hiszen egy szülő álma, hogy megmutathassa csemetéjének az egész világot – hangsúlyozta Mónika.

(A borítóképen: Nem könnyű kisgyerekekkel utazni, de hatalmas élmény lehet)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában