veszélyek és szabályok

2021.06.15. 19:00

A strandolás korántsem veszélytelen

Érdemes néhány szabályt betartani – különösen a természetes vizek esetében –, hogy ne történjen tragédia.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Hamarosan vége a tanévnek, egyre többen mennek szabadságra, hogy a pihenésre szánt napokat strandon vagy természetes vizek partjain töltsék. Ezért a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata fontosnak tartja, hogy felhívja a fürdőzők figyelmét a vízben és parton való biztonságos, felelősségteljes viselkedésre. Továbbá hangsúlyozzák: ami a szárazföldön banális balesetet jelent, az a vízben akár halálos is lehet. Ezért kérik, hogy a fürdőzők tartsák be az előírt szabályokat.

Fokozatos terhelés

Bár mindenki hallott már arról, hogy felhevült testtel nem szabad vízbe ugrani, ennek ellenére sokan beszaladnak anélkül, hogy előtte bevizeznék magukat, odafigyelnének a test, a szervezet fokozatos terhelésére. Ez különösen veszélyes a szabad vizek esetében, amelyek még csak most, az elmúlt hetekben kezdtek felmelegedni a tartós napsütésnek, magasabb hőmérsékletnek köszönhetően. Ennek ellenére a 24-25 fokos tavakba sem szabad felelőtlenül, felhevült testtel megérkezni vagy fejest ugrani a vízibicikliről, a gondatlanság halált is okozhat kortól, egészségügyi állapottól függetlenül.

A stégről, strand- vagy sport­eszközökről beugrani anélkül, hogy valamilyen módon ne jártuk volna körbe az adott mederrészt, szintén felelőtlenség, hiszen a természetes vizek nem áttetszőek, így mindenképp meg kell győződni arról, hogy elég mély-e a víz, és nincs olyan tárgy a közelben, amelyre ráugorva balesetet szenvedhetünk. A sporteszközökről soha ne lökjük be társainkat a vízbe, mindenki maga ugorjon, ugyanis ha valaki véletlenül rosszul esik a lökés hatására, beverheti a fejét, könnyen érkezhet eszméletlenül a vízbe, öntudatlan állapotban merülhet el.

Csak szülői felügyelettel!

Kiskorút sohasem szabad felügyelet nélkül a vízbe engedni, hiszen ha elesik, megbotlik, könnyebben elmerül, a távolban lévő szülő csak kis eséllyel találhatja meg az átláthatatlan vízben. A felfújható biztonsági eszközök sem jelentenek garanciát, bármikor leereszthetnek, a gyermek leszedheti magáról vagy kicsúszhat belőle. Mivel a felnőtt is lehet rosszul a vízben a kicsi társaságában, így érdemes a parton lévő családtagoknak, barátoknak jelezni, melyik részen fognak fürödni, így könnyen és folyamatosan szemmel tudják tartani a pancsoló hozzátartozókat.

Aki viszont egyedül szeret gyorsabban, hosszabb távot úszni, annak azt tanácsolja a szakszolgálat, hogy ne a partra merőlegesen, hanem azzal párhuzamosan tegye, így sokkal nagyobb az esélye annak, hogy idejében kap segítséget, ha bajba kerül. Ha valaki nem tud jól úszni, vagy nem érzi magát biztonságban, ne menjen derékig érő víznél mélyebbre, vagy vigyen magával valamilyen segédeszközt, például mentőmellényt, hiszen bármikor gödörbe léphet, amelyre nem számítva egy bizonytalan úszó könnyen kétségbeeshet, bepánikolhat. Ugyanilyen helyzetet idézhet elő egy végtaggörcs is. Mindenki szabjon saját magának reális határt az úszástudása és a vízbiztonsága alapján, amelyben segítenek a kihelyezett mélységet jelző táblák, bóják is. A mentális és fizikai teljesítmény napról napra változik, ezért mielőtt vízbe megyünk, figyeljük meg magunkat, és fogadjuk el, ha aznap nem tudunk annyit úszni, amennyit elterveztünk. Ha a fürdőző sporteszközöket bérel, mindig vegyen fel mentőmellényt is. Vízibicikli bérlésekor olyat kell választani, ami fel van szerelve valamilyen mentőeszközzel.

Kiszámíthatatlanabb a folyóvíz

Természetes vizek esetén mindenképp csak a kijelölt területeket használjuk strandolásra, jóllakottan egy kiadós reggeli vagy ebéd után lehetőleg kerüljük a vizet, és inkább tartózkodjunk kint a napon néhány órát a megfelelő védelem mellett. Ugyanez a helyzet az alkohol vagy más bódítószer alkalmazása esetén is, mindenképp várni kell, míg elmúlik a hatásuk, ugyanis nagyon sok vízi baleset történik azért, mert valaki ittas. A vízbefulladásos esetek felénél ez a legfőbb hajlamosító tényező – mutat rá a vízimentők hazai szakszolgálata.

A folyóvizek veszélyesebbek, mint az állóvizek. Előbbibe soha ne ugorjunk bele még akkor sem, ha leellen­őriztük az adott mederrészt, hiszen nem tudhatjuk, milyen veszélyes tárgy sodródik a közelünkbe a következő pillanatban.

A viharjelzést is érdemes folyamatosan követni: elsőfokú viharjelzés esetén, amikor a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan, kizárólag a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a viharjelző berendezés 90-szer villan fel egy perc alatt, ilyenkor tilos bemenni a vízbe, mert életveszélyes!

Végezetül, ha valaki fázik a vízben, azonnal ki kell menni a partra, illetve a fürdőzéshez érdemes olyan strandot választani, ahol vannak vízimentők. Akiknek legfontosabb feladatuk a balesetek megelőzése, ezért ne vegye senki zokon, ha kollégáik megkérnek valakit, hogy tartsák be a biztonságos fürdőzés szabályait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában