Kertész

2021.06.04. 12:00

A nyári napokon este locsoljunk!

Vannak olyan kerti munkák, melyeket jobb az esti órákra időzíteni.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Előnyös lehet a késő délutánra, kora estére ütemezett növényápolás, továbbá aktív kikapcsolódást is garantál. A megfelelő metszés elősegíti a növény egészségének, alakjának, szépségének megőrzését, így igen kardinális művelet. Nem muszáj napközben, a nyári hónapokban, a nagy meleg idején elvégezni, tökéletes lehet a kora esti nyugalom is a beavatkozásra. Meleg időjárás esetén a növényeknek kifejezetten sok öntözésre van szükségük, azonban az sem mindegy, hogy mikor locsolunk. Tűző napsütésben egyáltalán nem szabad, legalkalmasabb a kora reggeli vagy a naplemente utáni órák.

Mit mikor?

Figyeljünk arra, hogy ne a leveleket öntözzük, hiszen így azok egész éjszakára nedvesek maradnak és fogékonyabbak lesznek a betegségekre. Bár kora reggel a legjobb táplálni a virágokat, a trágyázást este is elvégezhetjük, csakúgy mint az újratelepítést, ültetést is. Az ásáshoz, az ültetési munkálatokhoz legjobb a kissé felhősebb időjárás. A növényvédő szereket szürkületkor használjuk, akkor ugyanis a rovarok, a beporzók és a madarak sem mutatnak túlzott aktivitást. Utóbbi leginkább a reggeli órákban keresi a táplálékát, így ha este felöltjük az erre a célra kihelyezett etetőket, napközben élvezhetjük a vissza-visszatérő szebbnél szebb madarak társaságát.

Végül, de nem utolsósorban ébredés után is jólesik szemügyre venni a növényekkel teli kert zöldellését, azonban érdemes este is szemlét tartani, amikor jobban feltűnik a változás, az új rügyek, hajtások, termések megjelenése, a talaj állapota, a kártevők egész napos munkája. Ezeket nyugtázva könnyebben feltérképezhetjük az előttünk álló feladatokat, melyeket a következő nap el kell végeznünk.

A hónap teendői

A júniusi hónap is számos fontos feladatot tartogat a kertészek számára. Ilyen például a gereblyézés, az ágyások gyomlálása, a talaj gyommentesítése. Megkezdődhet az első érett termések betakarítása. A szobanövényeket megszellőztethetjük a kertben, az ablak párkányára helyezve, de ne felejtsük el a rendszeres öntözést, a kert tisztán tartását, a gyeptakaró gondozását sem.

(A borítóképen: Fontos része a kerti munkának a viráglocsolás)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában