Kiskert

2021.05.28. 14:30

Figyeljünk a kórokozókra

A következő hetekben fokozottan figyelnünk kell kiskertünk növényeire.

Horváth Imre

20200623 Miskolc fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Virágzó rózsák illusztráció.

Fotó: Ádám János

Az elmúlt hetek időjárása nagyon kedvez a kórokozók és kártevők megjelenésének a kertünkben, amely nemcsak a gyümölcsfákat, hanem a dísznövényeket is károsítják. Bár több betegség és kártevő már az elmúlt hetekben is megjelent, de a most következő hetek lesznek igazán kritikusak, ugyanis vélhetően szinte minden betegséggel szembe kell majd néznünk.

Jeleznek az elváltozások

A vírusok különböző elváltozásokat okoznak, melyek károsítják a növényeket. Sárgás- barnás, torzult, mozaikos, foltos vagy kifakult erezetűek lesznek a levelek. A szár és a virág is torzul, a növény visszamarad a fejlődésben. A már fertőzött, beteg növények rendszerint nem gyógyíthatók, így azokat a többi növény érdekében el kell távolítanunk.

A baktériumos fertőzés terjedésének a nedves, párás időjárás kedvez. A lágyrothadás a növény nedves részeit támadja, a sérüléseket fertőzheti meg, amit a sárguló levelek jeleznek. A gyenge ellenálló képességű, túlöntözött, túlzottan műtrágyázott növényeknél jelenik meg, fontos tehát megjegyezni, hogy kerüljük a túlöntözést és túltrágyázást! Ha mégis megjelenik a fertőzés, a beteg részeket távolítsuk el, a növényeket tartsuk jó kondícióban.

A gombabetegségeknek a nedves, meleg, párás idő kedvez. Réztartalmú, kéntartalmú vagy felszívódó gombaölőszerekkel permetezzünk, a növénytől függ, hogy melyiket érdemes választani. A megfelelő permetezőszer kiválasztásához forduljunk szakemberhez, és ne használjunk, csak üzletből, „biztos forrásból” beszerzett vegyi anyagokat.

A leveleken megjelenő apró sárgás vagy barnás foltok a levélfoltosság betegségre utalnak, a babérmeggy és a borostyán van elsősorban veszélyben. A rozsda a levél fonákján, szárán, kis barna foltok, vagyis spóratelepek megjelenését jelenti. Az erősen fertőzött levelek elpusztulnak, ezeket égessük el.

A monília hatására a fiatal hajtások hervadnak, majd néhány napon belül elszáradnak, amelyet mézgaképződés kísér.

A korompenész esetén a növényi részeken fekete, koromszerű bevonat jelenik meg. Alatta fényesen csillogó, ragadós anyag, ez a mézharmat, mely a levéltetvek, pajzstetvek ürüléke. A korompenész csak ebben tud szaporodni, éppen ezért az állati kártevők ellen kell védekezni. A vérszilvát, dísz­almát, japánbirset veszélyezteti elsősorban.

Leginkább a rózsák ellensége a peronoszpóra, melynek hatására a levél felszínén sárgás foltok, míg a fonákon szürkés bevonat látható. Szintén a rózsa, illetve a mahónia és nyírfa ellensége a lisztharmat. Megjelenését a leveleken, fiatal hajtásokon, lisztes fehér bevonat képződése jelzi, a fertőzött részek eltorzulnak.

Jövő heti kiskert-összeállításunkban a betegségek után azokat a kártevőket vesszük majd végig, amelyekre érdemes lehet figyelni.

(A rózsát több kórokozó is veszélyeztetheti)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában