Kertművelés

2021.05.16. 18:30

Ez már a kerti nagyüzem

Aki nem kezdte el, annak öntözni, gyomlálni, védekezni és ültetni is kell a következő napokban.

Horváth Imre

20210209 Sándorfalva kerti munka eper kapálása fotó: Török János TJ Délmagyarország DM

Forrás: MW

Fotó: Török János

A május az eddig eltelt majd’ felében többféle arcát mutatta – és a meteorológiai előrejelzés szerint még fogja is –, de általánosságban elmondható, hogy az időjárás nagyban nem akadályozza az aktuális munkák elvégzését a kiskertekben.

Szépen virágzott

Volt nagy szél, eső és hűvös is, az elmúlt napokban pedig gyakorlatilag nyári meleg érkezett. Ez az időjárás a veteményeknek egyáltalán nem volt rossz, szépen fejlődik minden a kertekben, ezzel együtt sajnos a gyomok is. A legtöbben már a harmadik fűnyírásnak fognak nekiesni néhány hét alatt, ugyanis minden fű és gyomnövény úgy nő, mintha húznák.

Az idei gyümölcsfavirágzás az elején lévő problémák után, amikor is a visszatért télies idő a kajszit és a korai cseresznyét több helyen is tönkretette, nagyjából rendben zajlott. A tapasztalatok szerint idén a körtefélék kicsit kevesebb virágot hoztak, mint például tavaly, viszont az éppen levirágzott cseresznyeféléknek és a még most is virágban lévő almaféléknek jó volt az időjárás, így tömve vannak virággal.

De nézzük, mi is az aktuális májusban! Természetesen először is az, hogy elültessünk mindent, amit áprilisban még nem tettünk meg. Akár a magvetést, akár a palántakiültetést nézzük, egy fontos dátumot figyelembe kell venni az ültetés idején. Ez pedig nem más, mint a május 12–14-e közötti fagyosszentek időszaka. Ahogy a népi és kiskerti megfigyelések mondják: ezek elmúltával már biztosan nem kell éjjeli fagyoktól tartani, így minden a földbe kerülhet.

Öntözni kell

A gyomtalanítás a sorok között megfelelő húzókapákkal most még könnyű. Erről, valamint a szükséges öntözésről ne feledkezzünk meg! Kapálással nem csak a szellőzést és a talajnedvesség megőrzését biztosítjuk, a cserepesedést is megakadályozzuk. A gyomokat nem azért irtjuk, mert nem nyújtanak szép látványt, hanem azért, mert a talajtól és így a növényektől is táp­anyagot vonnak el.

Nagyon fontos egyébként is ebben az időszakban az öntözés, de most ez különösen nagy figyelmet kell hogy kapjon. A leendő termésünk mennyisége és minősége nagyban függhet attól, hogy mennyire figyelünk ebben a hónapban a megfelelő öntözésre. Ebben pedig nem csak a palánták vagy az elvetett magok, a frissen kikelt növények tekintetében kell nagy figyelmet fordítani, hanem a tavasszal ültetett fák, lágyszárúak, cserjék, évelő és egynyári növények tekintetében is.

Megjelent a lótücsök, lótetű is, a járatok közvetlenül a földfelszín alatt vannak, ha végigtapogatjuk az ujjunkkal, megtaláljuk a fészkét és elpusztíthatjuk őket. Ha meleg és száraz a hónap, megjelennek a földibolhák – több olvasónk jelezte, már küzd vele –, melyek veszélyeztetik a káposztaféléket és a retket is.

Kártevők a kertben

Rovarölő szerek helyett az ágyások közé palántázzunk egy-egy tő salátát, ez távol tartja a földibolhát – mivel a saláta sok vizet kíván, ezt a földibolha nem szereti. Ha sárgul a sárgarépa, répalégy, sárgul a hagyma, hagymalégy lehet a ludas. Szedjünk ki egy-egy hagymát vagy répát, vágjuk ketté és nézzük meg, mi károsítja. A fertőzött növényeket távolítsuk el.

(A borítóképen: A kapálás kihagyhatatlan kerti munka ezekben a hetekben)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában