programok

2021.05.24. 09:00

Egyre fiatalodik a 340 lelket számoló Fony

Állandó programjuk közé sorolható a fonott kalács elkészítésének elsajátítása.

Pap Gyula

SONY DSC

Forrás: fonyiszallas.hu

Fony község alig 340 lelket számol jelenleg, de a fiatalok aránya egyre jelentősebb a településen. A falu fő ismérvei nyugodt, csendes, oxigéndús levegő, festőien szép környezet, vendégszerető emberekkel. A katlanszerűen elhelyezkedő falut félkörívben fölé magasodó erdők ölelik körül, melyek a Zemplén tájvédelmi körzet örökségét gyarapítják, így fokozott odafigyelést érdemel a tájban való gyönyörködés mellett, a környezet megóvása is – hívja fel a figyelmet a Cserealja Ifjúsági Szállás honlapja.

Örömvölgy és tájház

A faluban található három folyton folyó „Csurgó”, a források a település három különböző pontján, télen-nyáron, éjjel-nappal várják a szomjukat oltani kívánó kirándulókat. Mind közül a legszebb a falu rendezett szép főterét ékesíti. További kincseik közé tartozik a főtér három szobra, a katolikus templom irányába néző Szent István-szobor, valamint a Gubis Mihály „Sámán” című szobra, valamint a monumentális „Szék” című szobor alkotása. Eleink hagyatékát egy tájház formájában sikerült megőrizni. Ahogy Tokaj-Hegyalja történelmi borvidéken szokás volt régen, így Fonyban is található egy nagyon régi pincéket is őrző pincesor, melyet csak Örömvölgyeként emlegettek valamikor. A település központjában van egy kis Coop bolt, a közvetlen tőszomszédságában pedig a Gergely-hegyi Vendégváró, melyet a törzsvendégek csak kocsmaként emlegetnek. A tájház előtt található a távolságiautóbusz-megálló, és nem mesze onnan a mini-postahivatal. Kuriózumnak számító tradicionális fatüzelésű pálinkafőzde, mind a mai napig folyamatosan üzemel. A szálláshelyet az ARTE – Abaúji Regionális Természetvédelmi Egyesület üzemelteti. Az egyesület fő vállalásaiként tartja számon az egészségmegőrzés, hagyományápolás, természetvédelem mellett az ifjúsággal való foglalkozást.

Helyben különböző hagyományos kézműves-foglalkozásokat és a képzőművészet széles palettájáról válogatva tudnak foglalkozásokat tartani felnőttek és gyerekek számára egyaránt. Így akár tematikus táborok szervezésében is rendelkezésre állnak, igény szerint az adott terület egy-egy mesterének bevonásával is.

Ilyen területek a kézművesség részéről: fazekasság, bőrdíszművesség, fafaragás, csuhébaba-készítés, tűzzománc. A képzőművészet terén pedig elsősorban a festészet, szobrászat, Land Art közül válogathatnak az érdeklődők. Az egyesület tagjai legbehatóbban a kerámia területén mélyedtek el, így egy-egy tábor végén hagyományos fatüzelésű égetőkemencében égetik ki az elkészült alkotásokat, akár tábortűz kíséretében van lehetőség egy különleges performance jellegű közösségi élmény megszerzésére. Különböző étkek elkészítésének elsajátítására is van lehetőség, állandó programjuk közé sorolható a fonott kalács elkészítésének elsajátítása is.

(A borítóképen: A kerékpárosok is szívesen keresik fel a vendégházat)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában