természet

2021.05.05. 19:00

A tavasz ébredésének ideje

A mérsékelt égöv nagy adománya, jó érzéseink forrása.

20210422 Miskolc fotó: Kozma István KI Észak-Magyarország Ébredező természet tavasszal.

Fotó: Kozma István

Számtalan okunk van más évszakoknál jobban szeretni a tavaszt. Vagy ha nem is jobban, de máshogyan szeretni.

Színes egyéniségek

Megújul a természet – ha lenne erre is való időnk, eltöprenghetnénk azokon, akik nem a mérsékelt égövön élnek, így nem részesülnek az ezzel járó, napról napra mind jobban kibomló élményből.

Hogy mi mozgatja a nagy átalakulást, az emberben születő jó és igaz érzéseket, ez időtlen idők óta foglalkoztatja az életet praktikus szempontok alapján elemzőket, a művészeket és a tudomány embereit is.

Születnek érdekes felmérések. Az egyik, tavaszi érzéseinkkel foglalkozó kutatásban a megkérdezettek döntő többsége például arról beszélt, egyértelműen pozitív hangulati változást érez magán. Többet mosolyog. Ilyenkor nyitottabbnak, színesebb egyéniségnek vallja magát.

Magas volt azok aránya, akik úgy érezték, tavasszal könnyebben néznek szembe a nehézségekkel.

Megint mások arról számoltak be: nő a vállalkozó kedvük. A párkapcsolatokban szintén kedvező változást remélnek.

A kedvelt pszichológus, Tari Annamária ezzel összefüggésben jegyezte meg: „a tavaszt pszichés működésünk metaforájaként értelmezve érdemes úgy kezelni, mint a lehetőségek kezdetét, ami abban különbözik az újévi fogadalmainktól, hogy ilyenkor a változtatásban élettani folyamataink is támogatnak minket.”

A tavasz százszám kínál apró csodákat.

Friss levegőt, virágba boruló fákat, napfényt és könnyű esőt, a valahonnan előkúszó bogarakat, hajnali madárdalt, a méhek döngő hangját, színpompát. A létezés szépségét.

(A borítóképen: Kollégánk képösszeállításában arra gyűjtött példákat, hogy mi teszi széppé, emlékezetessé a tavaszt)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában