mentorprogram

2021.05.21. 19:30

A hímzés fortélyait adják tovább a fiataloknak

Matyó hímzést és újrahasznosítást tanulhatnak a diákok a mentorprogramban.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Olvasónk küldte

Mentorprogramot indítottak a Hímezz magyarra program ötletgazdái. A mentorprogram életre hívásával Petrányi-Szöőr Anna, déd­apjának, a hajdúsámsoni iskolaalapító, Szöőr Antalnak szeretne emléket állítani. Úgy döntöttek, hogy megtanítják a hímzés fortélyait két felső tagozatos diáklánynak. A lányokat polgármesteri és iskolaigazgatói ajánlással választották ki. Egyiküket Hajdúsámsonból, a másik tanulót pedig Darnózseliből – árulta el Petrányi-Szöőr Anna, a Hímezz Magyarra Kft. ügyvezetője. Régi és nagy céljuk, hogy Matyóföldtől a Beregszemes hazájáig átíveljék a magyar tájakat így neveljék a gyerekeket tájhazafiasságra. A Hímezz magyarra program nem más, mint egy életérzés, 15 millió magyar lelki összetartozását szolgálja. A mezőkövesdi Árvai Erzsébet szakmai vezetővel álmodták meg a projektet, 135-féle hímzésmotívummal dolgoznak, de a variációk száma szinte végtelen – tette hozzá az ügyvezető.

A programban Árvai Erzsébet autentikus matyó hímzésre tanítja a fiatal tehetségeket, valamint megismerteti velük Takács István matyó freskófestő, festőművész, egyben divattervező, hímzés motívumait is.

Együtt dolgoznak

Tűvel a kezében született, hiszen a nagymamája és az édesanyja is hímzett, valamint az általános iskola alsó tagozatában még tanították, ami ma már nem jellemző – mondta Árvai Erzsébet. A matyó hímzés iránti elköteleződése viszont csak később, felnőtt korában lett nyilvánvaló. Először csak a megrajzolt mintákat varrta ki, majd idővel meg is rajzolta a motívumokat. Ma már bármilyen már meglévő, akár megunt ruhadarabot újjá tud varázsolni a hímzéssel. Ezt a tehetségét fedezte föl Petrányi-Szöőr Anna, és kérte föl, hogy dolgozzanak együtt. A mentorprogram ötletét a közös munka hozta meg. Azt remélik, hogy a lányok példáján felbuzdulva még több fiatal szeretné majd megtanulni a hímzés mesterségét. A szigetszentmiklósi Réti Éva a mozgalom harmadik meghatározó alakja: nagymestere annak, hogyan kell a hímzett terítőket, régi farmereket, függönyöket, vagy akár kávékapszulákat is kreatívan újra feldolgozni.

(A borítóképen: Hímzéssel díszített manófigurák)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában