fiatalok oltása

2021.05.14. 11:30

A fiataloknak is nagyon fontos, hogy ne adják tovább a fertőzést

Csütörtökön elkezdődött a 16–18 évesek koronavírus elleni oltása, a kampány május 18-áig tart.

Hegyi Erika

Nagykanizsa, 2021. május 13. Egy fiatal megkapja a német-amerikai fejlesztésû Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina elsõ adagját a Kanizsai Dorottya Kórházban Nagykanizsán 2021. május 13-án. Ezen a napon 101 kórházi oltóponton megkezdõdött azoknak a 16-18 éveseknek az oltása, akik már regisztráltak és idõpontot is foglaltak. MTI/Varga György

Forrás: MTI

Fotó: Varga György

Az általunk megkérdezett, miskolci fiatalok azt mondták, azért regisztráltak az oltásra, mert fontos számukra, hogy ne adják tovább a fertőzést.

Egy percig sem gondolkodott

Tamás Dóra elmúlt 18 éves, és már akkor regisztrált, amikor még nem hirdették meg a 16–18 éveseket érintő kampányt. Amikor ez megtörtént, nagyon örült, hiszen épp Pfizer-vakcinát választott volna. A családjában a felnőtteket még nem oltották be krónikus betegségük miatt, de Dóra egy percig sem gondolkodott, mert tudta, hogy a járványnak, ami már egy éve tart, csak akkor lesz vége, ha minél többen védetté válnak.

– Nagyon vártam a lehetőséget. Tudom, hogy a vakcina sokkal kisebb kockázatot jelent, mint maga a betegség. A családunkban szerencsére senki nem fertőződött meg, de télen az iskolában sok tanár volt beteg. Jó dolog lesz az is, hogy ha beoltanak, járhatok majd különböző rendezvényekre, találkozhatunk a barátokkal, de igazán nem ez motivált. Szerettem volna mindenképpen elkerülni a betegséget, mert az országban nagyon sokan kerültek súlyos állapotba a koronavírus miatt. A saját védettségemmel szeretném védeni azokat, akik a betegségük miatt nem kaphatják meg a vakcinát, és a fiatalabbakat, akiket még nem oltanak – sorolta Dóra.

Le kell győzni!

– Számomra evidens volt, hogy amint lesz rá lehetőségem, beoltatom magam. – Ezt már Pócs Julianna mondta lapunknak. – Szeretném megóvni a családom legidősebb tagjait, hogy még sokáig velünk élhessenek. Igaz, ők már megkapták az oltást, de úgy biztonságos, ha a mi korosztályunk is védetté válik. A családomban nem lett beteg senki, de az ismerőseink kórházba kerültek, majd lélegeztetőgépre. Szerencsére meggyógyultak, de ha lehet, akkor meg kell előzni a bajt – fogalmazott Julianna.

Hozzátette: a korosztályából sokan jelentkeztek a tegnap kezdődött oltási kampányra. Elsősorban nem azért, hogy bulikba mehessenek, hanem mert ez kell ahhoz, hogy a jövőben senki ne legyen veszélyben.

Juhász-Unger Kristóf is regisztrált a védőoltásra. Mint fogalmazott, egyetért a szakemberekkel, hogy ezt a vírust le kell győzni, és ennek egyetlen módja a védőoltás.

– Így érhetjük el, hogy megszűnjenek a korlátozások, mindenki szabadon nyaralhasson, szabadidős tevékenységeket végezhessen, újra színházba, moziba mehessen – sorolta Kristóf. Hozzátette, számára különösen fontos a védettség, hiszen a családjában kétszer is felütötte a fejét a fertőzés.

Országszerte több mint 90 ezer fiatal regisztrált a védőoltásra, őket a kórházi oltópontokon oltják be Pfizer-vakcinával. Fontos tudnivaló, hogy vigyék magukkal az időpontfoglalásról szóló visszaigazolást, a letöltött, kitöltött, saját maguk és a szülő által is aláírt beleegyező nyilatkozatot, valamint a személyi igazolványukat és a tajkártyájukat. Ha valaki tanítási időre eső időpontot tudott foglalni, akkor az igazolt hiányzásnak számít.

(A borítóképen: Fiatal lány oltása Nagykanizsán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában