szabadidő

2021.04.05. 13:00

Mindenki számára megfelelő úti célt kínálnak a tanösvények

Az országszerte csaknem ezer kilométer hosszú tanösvényhálózatra hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Kiss Daniel

20200806 Jósvafő fotó: Ádám János ÁJ Észak-Magyarország Idén 35 éve nyilvánították nemzeti parkká az aggteleki karszthegységet.

Fotó: Ádám János

Magyarországon a nemzeti park igazgatóságok kezelésében található 194 tanösvény nem csupán kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szabadban, bebarangolásuk során bepillanthatunk hazánk különleges, ritka természeti kincseibe is. Az útvonalak bejárása azoknak nyújthat ideális kirándulási célpontot, akik önállóan szeretnék felfedezni egy-egy terület értékeit – hívta fel a figyelmet a napokban az Agrárminisztérium.

Változatos kínálat

Mindenki találhat a számára megfelelő úti célt a tanösvények változatos kínálata között. Az elérhető útvonalak között található számos rövidebb, könnyen teljesíthető, amely például kisgyerekes családok számára is remek kikapcsolódást nyújt a természetben. Ezeken keresztül megismerhetjük a természet folyamatosan változó és változatos arcát, különösen most, hogy a tavasz és a jó idő beköszöntével zöld lombkoronájukat visszanyerik a fák, virágba borul az erdő és visszatér a madárcsicsergés.

Megyénkben az Aggteleki és Bükki Nemzeti Parkok kezelésében álló tanösvények közül válogathatnak a természetbe vágyók. A két nemzeti park honlapján részletes szöveges leírás tartozik az útvonalakhoz, az általuk érintett nevezetességekről, látnivalókról, természeti értékeiről. A szabadidős program eltervezésében segítségére vannak az érdeklődőnek a leírás mellett szereplő adatok is, például az, hogy hány kilométeres barangolást jelent egy adott túra, ez milyen szintemelkedéssel jár, és körülbelül mennyi idő alatt teljesíthető. A Bükki Nemzeti Park még az útvonal burkolatáról is közzéteszi adatait, melyekből kiderül, hogy az ösvény mekkora része aszfaltozott, milyen hosszan köves vagy éppen földes.

Tartani kell a másfél métert

A kirándulások során is be kell tartani a járványhelyzetben érvényes szabályokat – mondta Szentpéteri Sándor erdőkért felelős helyettes államtitkár –, hogy a magyar erdők továbbra is biztonságos kikapcsolódási lehetőséget kínálhassanak mindenkinek. Csak az egy háztartásban élők kirándulhatnak együtt, és a szabad levegőn is tartani kell egymástól a másfél méteres távolságot. Az erdei kisvasutak, erdei múzeumok és ökoturisztikai központok zárva tartanak, az arborétumok és a tanösvények azonban az erdőkhöz hasonlóan látogathatóak.

A megyénkbeli tanösvényekről itt tájékozódhatnak olvasóink:

Bükki Nemzeti Park tanösvényei

Aggteleki Nemzeti Park tanösvényei

(A borítókép az Aggteleki Nemzeti Parkban készült)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában