közlekedésbiztonság

2021.03.22. 11:30

Videó: Veszélyes lehet az e-roller

Kampányvideókban hívják fel az eszközök használatainak veszélyeire a figyelmet.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A Fékezd Magad Alapítvány (FMA) a Magyar Autóklub közreműködésével 2020-ban ismeretterjesztő és megelőző kampányt indított, melynek célja az e-mobilitás lehetőségeinek és kockázatainak bemutatása, valamint a közlekedéshez kapcsolódó bűnmegelőzési üzenetek átadása. Már nem csodálkozunk azon, ha elhalad mellettünk egy elektromos roller vagy gördeszka. Ezeknek az eszközöknek a szabályos használata azonban egyelőre nem tisztázott, a közlekedésben ugyanakkor számítani lehet arra, hogy a jövőben az ilyen típusú alternatív eszközöknek a használata csak még tovább fog növekedni, prognosztizálja az autóklub.

Hasznos kisfilmek

A társadalmi felelősségvállalás jegyében fontosnak tartják, hogy a közlekedésben résztvevők figyelmét felhívják a legújabb közlekedési eszközök használatával kapcsolatos tapasztalatok és jogi szabályozások, vagy annak hiányában közlekedésetikai kérdések fontosságára. Hogy ezek az ismeretek minél szélesebb körben eljuthassanak a leginkább érintett fiatal korosztályhoz, az Autóklub az FMA-val közösen készített három hasznos kisfilmet.

A videók egyikében megismerhetjük a Bikesafe-rendszert, aminek célja, hogy a kerékpárunk adatait egy biztonságos adatbázisban tárolhatjuk, mely a hatóságok számára hozzáférhető, így kerékpárunk esetleges ellopása esetén ezt akár egyetlen gombnyomással jelenthetjük is. Egy másik videóban pedig az egyre népszerűbb elektromos rásegítésű kerékpárokról kaphatunk egy részletes áttekintést.

A harmadik, legutóbbi megjelent videóban azt mutatják be, hogy az elektromos meghajtású roller és kerékpár milyen veszélyeket rejt magában.

Elsősorban arra hívják fel a figyelmet, hogy ezeket a járműveket a közlekedési szabályok betartása mellett és a megfelelő védőeszközökkel használjuk.

Több közlekedési szituációt is bemutatnak, amelyben könnyen szenvedhetnek balesetet az elektromos eszközök használói, ha nem közlekedési szabályok betartásával és kellő körültekintéssel közlekednek.

A Magyar Autóklub korábban már kezdeményezte az elektromos eszközök szabályozását, ahogy a rendőrségen is napirenden van ez a téma, így várható, hogy hamarosan megszületik majd a szabályozás ebben a kérdésben.

(A borítóképen: Sajátos közlekedési eszközzé vált)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában