környezetvédelem

2021.03.10. 11:30

Globális környezeti összeomlásra számíthatunk 10 éven belül

A járványhelyzet időlegesen jó hatással volt környezetünkre.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A világ ökológiai lábnyoma is másfél tizeddel csökkent globálisan, de ez nem jelenti azt, hogy hosszú távon ne lenne szükség gyökeres változtatásra.

– Az ember különböző módon terheli a környezetét. Például szennyezőanyagokat bocsát ki a levegőbe, erőforrásokat használ fel és természetes élőhelyeket semmisít meg. Ezek összessége adja területben kifejezve az ökológiai lábnyomot, ami alapján azt határozhatjuk meg éves szinten, hogy hányszor több erőforrást használunk föl, mint amennyit bolygónk újratermel – mondta dr. Gyulai Iván, a miskolci Ökológiai Intézet elnöke.

– Az ökológiai lábnyom négy nagy összetevője legnagyobb hányadát az energia, de ezenkívül a mezőgazdasági felhasználás miatt elvett földterület, a beépített területek, illetve az igénybe vett erdőterület adja.

Kétbolygónyi erőforrás

Az ökológiai lábnyom nagysága a járvány előtt, 2019-ben érte el a csúcsát.

– Jelen pillanatban globálisan 1,6 bolygónyi erőforrást használunk fel. A csúcs 2019-ben 1,75 bolygó volt. Ez azt jelenti, hogy 2020-ban augusztus 22-én, előző évben pedig július 29-én fogyott el mindaz az erőforrás, amit év végéig kellett volna beosztanunk. A hatvanas években értük el az egybolygónyi felhasználást, és az elmúlt néhány évben ez majdnem duplájára növekedett. A különböző nemzetek az életszínvonaluknak megfelelően más-más ökológiai lábnyomot produkálnak. Az USA életszínvonalán például 5 bolygó, az orosz és németé 3, a svájci, francia és japán nívón 2,8 bolygóra lenne szüksége az emberiségnek, de a magyar létforma is 2 bolygót követelne.

Viszont az indiaiaknak csak 0,7 bolygóra lenne szükség. A Római Klub első jelentése „A növekedés határai” címmel 1972-ben számolt be arról, hogy az akkori erőforrás-fogyasztási trendek alapján, a 21. század végére éri el az emberiség a környezeti erőforrások szűkösségét, amely globális környezeti összeomlással jár majd. Harminc évvel később, az akkori adatok ismeretében is lefuttatták a korábbi modellt, ami már 2030 körülire tette ezt az eseményt – tájékoztatott a szakember.

– Az életünk területeire és szokásainkra kérdeznek rá a netes kalkulátorok. Ezekkel saját lábnyomunkat is kiszámolhatjuk és meghatározhatjuk, hogy mely területeken kellene változtatnunk. Ha valaki autótulajdonos, akkor ez az érték már biztos több, mint amennyi illő. Egyéni felelősségünk is, hogy az emberiség mekkora ökológiai lábnyomot alakít ki, hiszen mi vagyunk a végső fogyasztók. Jó hír, hogy az újabb technológiák egyre hatékonyabbak, de mivel egyre többet fogyasztunk, így a hatékonyság sem csodaszer. Jó példa erre az elektromos autó, amelyet egyre növekvő számban állítunk elő, és előbb-utóbb annyi lesz belőle, amely jobban terheli majd a környezetet, mint azok a belsőégésű motorok, amelyeket helyettesített – magyarázta az Ökológiai Intézet elnöke.

(A borítóképen: A neten kikalkulálható, mekkora az ökológiai lábnyomunk)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában