Támogatás

2021.03.10. 09:00

Egy hely, ahol a tapasztalt anyukák segítik a friss kismamákat

Pótnagymamával segítenek a nagyszülő nélkül maradt kisgyermekes családoknak.

Nagy-Hankó Krisztina

Fotó: ÉM

Az Otthon Segítünk Alapítvány Magyarországon több mint húsz éve, Miskolcon nyolc éve van jelen – mondta Feketéné Pál Enikő, az alapítvány miskolci vezetője. – A tapasztalt anyukák segítik a friss kismamákat többnyire háztartási, gyermeknevelési tapasztalataikat adják át. A tagok valamennyien önkéntesek, egy ötven­órás ingyenes tanfolyam elvégzése után segíthetnek a családoknak. Több mint húsz önkéntes dolgozik jelenleg a szervezetnél. Jellemzően nyugdíjaskorúak, így azt is lehet mondani, hogy pótnagymamák.

Jól jöhet egy segítő kéz

Abban az esetben merülhet föl, hogy rájuk van szükség, ha például átmeneti nehéz helyzetben találja magát a család. Kisgyermek születik, akár első vagy második gyermek, netán ikrek érkeznek és nincs rokon, aki segíthetne. Akkor is nagy szerepük lehet, amikor a kisgyermekes édesanya új helyre költözik, ahol nincs sem helyismerete, sem ismerősei, esetleg nagyszülők vagy barátok. De egyszerű hétköznapi tennivalókban, ügyintézésben is jól jöhet esetenként még egy kéz. Ha netán lift nélküli emeletes házból kell több gyermekkel, plusz egy babakocsival lejönni. A tömegközlekedésben is segítség lehet az anyukának, ha nem egyedül kell felügyelnie több kicsi gyermekét egyszerre. Széles a skálája azoknak a helyzeteknek, amelyeket igyekeznek megoldani együtt az anyukával. De az fontos, hogy az önkéntesek nem bébiszitterek. Nem vállalnak gyermekfelügyeletet, kizárólag akkor tudnak ott lenni, ha a szülő is jelen van. Meghatározott időre, általában három hónapra vállalják, hogy segítik a családot. Az időtartam maximum kétszer hosszabbítható, újabb három hónappal. A szolgáltatás ingyenes, de azért korlátozott, hogy ne szoruljon rájuk sokáig az anyuka, csak addig támogatják a kisgyermekes szülőt, amíg túljut a nehéz időszakon. Az eltelt nyolc évben több mint 150 családnak segítettek már. Egy önkéntes hetente egy-két alkalommal két-három órát tölt a családnál. De ez csak egyik része a tevékenységüknek, hiszen programokat is szerveznek. A járványhelyzet az ő munkájukat is befolyásolja, egyébként számos rendezvényen jelen vannak, szerveznek ingyenes kreatív foglalkozásokat gyermekeknek.

Családi napot is szoktak rendezni. Sajnos, most a járvány miatt nem tudnak annyira aktívak lenni, mint szeretnének – tudatta a szervezet vezetője. Pedig nagyon nagy az igény a szolgáltatásra. Az országos szervezet kezdeményezésére üzemeltetnek egy beszélgetővonalat. Ez nem lelkisegély-szolgálat, csak egy beszélgetés, ha az édesanya valamiben elakad, vagy megerősítésre szorul. Az önkéntesek nem képzett szociális szakemberek, csak tapasztalt édesanyák, nagymamák. Ugyanezen a vonalon meseolvasását is lehet kérni, telefonon keresztül vagy videóhívásban. Az alapítvány tevékenységéről folyamatosan lehet tájékozódni weboldalukon és a közösségi médiában is, mondta el Feketéné Pál Enikő.

(A borítóképen: A támogató „családtag” nagyon sokat jelenthet a kicsiknek)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában