Növényápolás

2021.03.27. 08:00

Bátran vágjuk vissza a legidősebb vesszőket!

Nem minden fajtáját kell egyformán metszeni, nézzük, melyiket hogyan szükséges!

Sok hortenziatulajdonosnak okoz gondot, hogy tavasszal, illetve elvirágzás után mit kezdjen a hortenziával, hogy ismét virágozzon. Először is, tudni kell, hogy milyen fajtával van dolgunk.

Nálunk több fajtája terjedt el. Van, amelyet minden tavasszal érdemes tövig visszavágni, és azok minden évben kinevelik az új hajtásokat és a hatalmas fehér virágfejeket, míg van, amelyet metszenünk kell, hogy az új hajtásokon virágokat tudjon kinevelni. De olyan is akad, amellyel nincs sok gondunk ebből a szempontból. A metszés megfelelő időpontja a kora tavasz.

Évről évre terebélyesebb lehet

A fűrészeslevelű, a gömb- és a tányérvirágzatú hortenzia esetén az elfagyott, elöregedett ágakat tőből vágjuk vissza. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy fagyott-e az ág, egyszerűen kaparjuk meg a kérgét. Ha elhalt, akkor bátran kivághatjuk. A hortenziánk bármelyik típusba tartozik, a metszéssel új hajtások kialakulását, illetve a virágzást segítjük elő. Bátran, tőből vágjuk vissza a legidősebb vesszőket, ha nagyon elhanyagolt vagy gyenge, akkor akár az egész növényt.

A rendszeres visszavágásnak köszönhetően a bokrunk évről évre duplázódik, és egyre terebélyesebbé válik. Pár éven belül már tőosztással szétültethetjük, és egyre nagyobb területeket ültethetünk be vele.

A Hydrangea paniculata és a H. arborescens a fentiektől eltérő gondozást igényelnek. Bár esetükben az egyedüli lényeges munka az elhalt vesszők tavaszi eltávolításából áll, ezek a fajták gazdagabban virágzanak, ha évente alacsonyra visszametsszük az egészet.

Az egyéb hortenziafajták többsége mindössze minimális tavaszi metszést igényel, ami az elhalt és túlnőtt vesszőket érinti csupán.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában