Az állatorvos válaszol

2021.02.17. 18:30

Vigyázat, kedvenceink is megfázhatnak!

A kutyák és macskák az emberekhez hasonlóan megfázhatnak.

Detzky Anna

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A lakásban tartott kutyusokat és cicákat ugyanúgy védeni kell a hűvös időtől, mint saját magunkat. Igaz ez akkor is, hogyha a kertben lakó, nagy bundát növesztő háziállataink láthatóan jól bírják a zord körülményeket is. Állatorvos szakértőnk adott tippeket, hogy mi módon kerülhetjük el kedvenceink megbetegedését.

– Az embereknél tapasztalható téli megfázásos tüneteket figyelhetjük meg kisállatainknál is. Ez lehet tüsszögés, orrfolyás, köhögés, krákogás, hányás – sorolta dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szak­állatorvos. – A tünetek hátterében vírusos, bakteriális és kevert fertőzések is állhatnak, amik felső légúti hurutos betegséget okoznak. Nagyon jellemző a megbetegedés azoknál az ebeknél, akik lakásban élnek, de kutyasétáltatóra járnak, valamint a benti cicákra, akiket néha kiengednek. Megfelelő öltöztetéssel, ruhával és a tappancsukra feladott cipellővel védekezhetünk hatékonyan a hideg levegő és a sózott utak ellen.

Gyakori a fertőző betegség

A téli időszakban az egymásnak átadott fertőző betegségek is jóval gyakrabban fordulnak elő, hiszen legyengül a szervezet.

– A kutyasétáltatókban még akkor is megfertőződhet kedvencünk az ott hagyott ürülék vagy váladék által, ha közvetlenül nem tartózkodik ott kutya. Ezeknek a nagy része ellen védőoltás is létezik, orrba, szájba cseppentős verzióval. Az nem jellemző, hogy emberről állatra és viszont terjednének ezek a betegségek, de ritkán ez is előfordulhat. Ezért, ha valamelyik fél beteg, lényeges, hogy még jobban figyeljünk oda a higiéniára. A probléma súlyosságának függvényében érdemes telefonos konzultáció útján vagy személyesen felkeresni az állatorvost – hangsúlyozta a kisállatgyógyász.

A kertben tartott kutyák, cicák esetében fontos elkerülnünk, hogy befagyjon az itató és fagyos legyen az eleség.

– Ma már lehet kapni melegített itatókat, de ha nincs ilyesmire lehetőségünk, akkor többször, kis adagokat kell kihelyezni az állatnak. A vizet pedig nem szabad kint hagyni addig, amíg megfagyhat. Akár még langyosított tápot is adhatunk. Jó ötlet az immunerősítés, különösen fiatal és idős állatoknál. A vitaminkészítményeket vény nélkül is beszerezhetjük, de mindig kérjük az állatorvos segítségét. Emberi gyógyszereket soha ne adjuk állatoknak, mert teljesen más adagolásra van szükség – emelte ki a szakember.

Kérdezze az állatorvost!

Az Észak Kisállat oldalán tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink kérdéseire, amelyeket [email protected] e-mail-címre várunk.

(A borítóképen: Így nagy boldogság a séta)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában