Ízvilág

2021.02.09. 17:00

Forrón, de akár hidegen is finom köret a saláta

Megyaszón hagymás, fokhagymás káposztasalátát fogyasztanak a mangalicahús mellé.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tél vége a disznóvágások ideje, ezért hagyományosan januárban-februárban eszünk disznóhúst. A viszonylag zsíros húsfajtát gyakran burgonyapürével és káposztasalátával szokás tálalni. Táj­egységenként apró különbségek lehetnek az ízekben. Kóczi Rozália, az Észak-Magyarország receptmagazinjainak egyik rendszeres szereplője a megyaszói ízvilágba vezeti be kedves olvasóinkat.

Nagyszüleitől tanult

„Háromgenerációs családunkban az édesanyám a hagyományos konyha híve, és szívesen főz mangalicazsírral. A lányom kimondottan a reformkonyhát képviseli, így a gersli és a barna rizs jöhet szóba nála. Én viszont a középgenerációban vagyok, tehát a kettő keverékét viszem – mondta Kóczi Rozália. – A faluban az asszonyok gyakran együtt főztek, és már gyerekkoromban ellestem tőlük néhány fortélyt. Mindkét nagymamám nagy hatást gyakorolt rám a főzőtudományával. Aztán később inspirált, amikor az újságban láttam a felhívást, hogy közreadjam a receptjeimet. Mi a hagyományos burgonyapüré melletti húsokhoz nagyon szeretjük a káposztaköretet melegen és hidegen is, amelyet kellemesen savanykás, pikáns ízű, édeskés salátaöntettel öntünk nyakon. Ez azért is lehet jó választás, mert télen vitaminpótlásra van szükségünk.”


Káposztasaláta

Hozzávalók

1 fej édes káposzta

4 evőkanál salátaolaj vagy itáliai olaj

1 evőkanál só

1 mokkáskanál tört köménymag

almaecet vagy borecet ízlés szerint

kicsi porcukor

Elkészítés

Reszeljük le vagy vágjuk fel nagyon vékony csíkokra a káposztát. Tegyük bele egy mély tálba, sózzuk meg és forgassuk össze. Ahhoz, hogy egy pici nedvet eresszen, legalább egy órán keresztül hagyjuk állni. Így a só nagyon jól átjárja a káposztát, megpuhul és levet is enged. Akinek a gyomra bírja a hagymás ízeket, az tehet bele egy-két fej vörös- vagy lila hagymát apróra vágva vagy lereszelve. Esetleg egy-két gerezd zúzott fokhagymát is. Utána annyi salátaöntetet készítünk rá, hogy ellepje az egész káposztát. Ez almaecetből vagy borecetből, porcukorból és köménymagból áll, amit bár nem feltétlenül szükséges, de érdemes fölforralni. Aztán 10 percet állni hagyjuk, és kicsavarjuk. Hogyha mindez kihűlt, akkor befőttesüvegbe tesszük, majd egy napig érleljük a hűtőszekrényben. Tálalás előtt pedig leszűrjük egyszer, és összeforgatjuk az egészet. Ezt követően körülbelül két hétig eláll a hűvösben.

(A borítóképen: Húsok mellé kiváló a káposztából készült saláta)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában