Biztonságosabb Internet Világnap

2021.02.10. 12:30

A neten is zaklathatják a gyerekeket

A legtöbb gyermek áldozatául eshet a világhálón történő zaklatásnak (cyberbullying) ha szülő nem fordít kellő figyelmet a problémára – derül ki a felmérésből, melyet a Telenor megbízásából az Ipsos kutatóintézet kezdeményezett.

Apagyi Beáta

Forrás: Illusztráció/Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Biztonságosabb Internet Világnap kapcsán arra keresték a választ, hogy a szülők mennyire vannak tisztában gyermekeik internetezési szokásaival, valamint ismerik-e az azon keresztül rájuk leselkedő veszélyeket. Mint kiderült, minden szülő beszélget a csemetével a tanulásról, az iskolában történt eseményekről, de csak kétharmaduk tartja fontosnak, hogy együtt körbejárják az internetes zaklatás problémakörét, vagy a közösségi oldalak használatával kapcsolatos tudnivalókat.

A gyerekek nagy része volt már szomorú egy-egy neki vagy más társának szánt bántó hozzászólás miatt, ugyanakkor okozott már csalódottságot a kevés like vagy követőszám is. A kitöltők gyerekeinek 64 százaléka regisztrált felhasználója a Facebook közösségi oldalnak, a 9. és 13. osztályosok közül kevés kivétellel, de szinte mindenkinek van profilja, emellett népszerű köreikben még az Instagram, valamint a TikTok is. A szülők ennek ellenére keveset beszélnek a netes zaklatásról, holott a cyberbullying leginkább a tinédzsereket érinti, akiknek online tevékenységeikre egyre kevésbé látnak rá. Tapasztalataik szerint az iskoláskorú gyerekek több mint fele találkozott már álhírekkel, felnőtt tartalmakkal. Előbbiről a gyermek által értesültek, utóbbiról csak akkor volt hajlandó beszámolni a szülőnek, ha jól működött a közöttük lévő kommunikáció. A válaszadó felnőttek 89 százaléka tisztában van a gyermek megosztásaival, az internetes tevékenységekre azonban csak 56 százaléknak van rálátása. Ami a gyerekek megosztását illeti, általában önmagukról, hobbijukról posztolnak, a lakcímet és azzal kapcsolatos információkat jellemzően nem teszik közzé. A felmérésben résztvevő fiatalok 39 százaléka kommunikált már idegennel a neten keresztül, az idősebb középiskolások esetében ez 60 százalék. További sokkoló tény, hogy minden tizedik diák találkozott magát gyereknek kiadó felnőttel a világhálón.

TudatosNet videók

„A járványügyi helyzet hatására nőtt az online játékok és kommunikációs felületek népszerűsége, melyek használata során könnyen olyan személyekkel is kapcsolatba kerülhetnek a gyerekek, akiket korábban nem ismertek. Ilyenkor különösen fontos, hogy tájékozottak legyenek mind a szülők, mind a gyerekek és megfelelő kritikus szemlélettel kezeljék online kapcsolataikat. Többek között ezzel a témával is foglalkozik a most közzétett TudatosNet-videósorozat, amely mindennapos helyzetek bemutatásával és praktikus tanácsokkal segíti a gyerekeket és a szülőket, 2 perces, könnyen emészthető animációkban. Azt látjuk, hogy a szülők részéről az elmúlt években már elindult egy kedvező folyamat, egyre jellemzőbb, hogy a gyerekkel a netezésről is beszélgetést kezdeményezzenek. Ezt szeretnénk erősíteni és felgyorsítani a HiperSuli YouTube csatornáján bárki számára elérhető TudatosNet-videókkal, amivel az idei Safer Internet Day-re készültünk.” – mondta Koren Balázs, a Telenor HiperSuli szakmai vezetője.

Az online zaklatás, a cyberbullying jelen van a fiatalok éltében, azonban nem gyakran beszélnek róla. A TudatosNet Online Zaklatás című videóból az is kiderül, hogy ha a gyermek maga ír társának bántó üzenetet, annak súlyával nincs mindig tisztában. Ezért kell az ilyen jellegű tartalmakkal szembesíteni, felhívni a figyelmet a törlés és a jelentés lehetőségére. A cyberbullying esetében sokat segíthet, ha a szülő és a gyermek megosztják egymással tapasztalataikat és közösen keresnek azokra megoldásokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában