Kertművelés

2021.01.30. 08:00

Törődni kell a fóliasátorral

Nem árt mindent előkészíteni, hogy a megfelelő időben már ültetni tudjunk benne.

Horváth Imre

Forrás: Shutterstock

A tél nagyobb része már a hátunk mögött van – legalább is a naptár alapján, és ha az időjárás is úgy akarja. Februárban a mákkal elindul majd az idei vetési szezon, amit a régi öregek úgy mondtak: a hóra kell vetni. Persze szabad földbe inkább csak márciusban kerülnek a magok majd, de mivel néhány napon belül belépünk a februárba, így bizony nem olyan sokára szükségünk lesz a fóliasátorra, üvegházra, már ha van ilyenünk, és nem volt használatban télen is.

Tehát nem árt, ha kap az építmény egy kis figyelmet és törődést, mielőtt használatba vennénk. Időben fel kell készíteni, és elvégezni néhány elkerülhetetlen feladatot. Tisztítsuk meg és pucoljuk ki alaposan, még a szigetelés előtt. A szellőztetést ne hanyagoljuk el télen sem, és nem csak azért, hogy ne legyen odabent szag, hogy ne csapódjon le a pára vagy jelenjen meg a penész. A meleg és a nagyon hideg napokon is hagyjuk a melegházat levegőzni, hogy a betegségek, főleg a lisztharmat ne terjedjenek el.

Helyet csinálni a magoknak

Aztán jöhet egy belső fertőtlenítés vagy akár egy lemosó permetezés, ha szükség van rá, a javítás. Majd bele lehet vágni a konkrét ültetés előkészítésébe, a talaj vagy a kaspók, ládák földjének forgatásával, tápanyagpótlásával, feltöltésével, esetleg cseréjével, hogy amint ott az ideje, már a magok is a helyükre kerülhessenek.

Ha beltéri növényeket rakunk télire vagy tavaszra az üvegházba, akkor tartsuk őket napos helyen, de ne tegyük ki őket a közvetlen napsütésnek, és öntözzük őket takarékosan. Akinek van, az használjon üvegház-melegítőket, hogy megóvja a gyenge növényeket és hajtásokat. Ha nincs ilyen berendezés, szigeteljük a melegház belsejét légbuborékos fóliával. Izoláljuk a hideg sarkokat is, és az igazán kemény téli éjszakákon rakjunk rájuk egy extra réteget.

(A borítóképen: Nem számít, hogy hó borítja az udvart, a fóliasátorban már most is akad tennivaló)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában