állatorvos

2021.01.14. 14:00

A cica első útja a rendelőbe

A macskák egészsége szempontjából fontos az ingergazdag, nyugodt környezet.

Detzky Anna

Forrás: Shutterstock

A múlt héten az ajándékba kapott kölyökkutyával kapcsolatos teendőkről beszélgettünk állatorvos szakértőnkkel. A kiscica legalább olyan sok törődést igényel és több helyzetben talán még érzékenyebb, mint egy kiskutya.

– Ha magunkhoz vettük a kis kedvencet, egyik legelső utunk az állatorvoshoz vezessen – javasolta Puskás Gábor kisállatorvos, szakállatgyógyász. – Ez 6-8 hetes korban ajánlott első körben. Lehetőleg ne ölben, kézben, hanem olyan hordozóládában hozzuk a macskát, amihez már otthon hozzászoktattuk! Stresszhelyzetben, más állatok társaságában szinte lehetetlen ölben megtartani. Emellett állataink könnyen átveszik a gazdi mentális állapotát. Úgyhogy jó, ha nyugodt hangulatban érkezünk.

Egységesen etessünk

Az első vizit alkalmával tetőtől, talpig átvizsgálják a kiscicát.

– Az új gazdikkal megbeszéljük a rendszeres táplálás részleteit. Tej itatását nem szoktam javasolni. Ez azért is lényeges, mert az étkezési szokások megváltozása macskáknál súlyos betegségek jelei lehetnek. Fiatalon nagyon fontos ellenőrizni, hogy nincsenek-e különböző veleszületett fejlődési rendellenességei, amiket operálni kell. Fertőző betegségekkel nem rendelkezik-e, különösképpen parazitás bántalmakkal, ami elég gyakori kölyök állatoknál, ahogy a fülrühösség is. Féregtelenítést végzünk, és külső élősködők ellen is adunk megfelelő cseppeket. Általában a második találkozáson kaphatja meg a macska az első védőoltását. Magyarországon a cicáknak nincs kötelező oltása, viszont sokféle ajánlott vakcina létezik. Elmondható, hogy minden oltási program más és más, hiszen egyedenként eltérő, hogy miből és mennyi adható, hogy ne idézzünk elő vele betegséget – magyarázta az állatorvos.

A lakásban tartott macskánál nagyon gyakoriak a viselkedésproblémák.

– A hosszabb távú kezelést attól függően indítjuk el, hogy kinti, benti, egyedüli vagy társakkal rendelkező cicáról beszélünk-e, illetve, hogy a gazdi tervezi-e, hogy utazni fog vele. Ez utóbbi esetben útlevélre és mikrocsipre is szüksége lesz, ami egyébként nem kötelező. Ahhoz, hogy elkerüljük a benti cicák magatartási problémáit, a környezet gazdagítására van szükség búvó- és mászóhelyekkel kialakítva, ahol az állat le tudja vezetni a kalandvágyát és a mozgásigényét. Gondot okozhat a bútorok átrendezése, a nem jól takarított alomtálca, a nem megfelelő számú etetők és itatók. Ha nem kellően ingergazdag a környezet, a macska agresszívvá válhat, emésztési zavarok léphetnek fel a stressz­nek köszönhetően, és húgyúti tüneteket is elő­idézhet ez a helyzet. A gyógyszeres kezelésen túl, otthoni tereprendezésre is szükség lehet. Például cicaszökőkutat állítunk be, hogy eleget igyon – tudatta a szakember.


Kérdezze az állatorvost!

Az Észak-Magyarország Kisállat oldala új rovattal bővült. Tanácsokkal segítjük az állattartókat kedvenceik egészségmegőrzése vagy gyógyulása érdekében. Állatorvos szakértőink, dr. Vass Andrea kisállatgyógyász, klinikus szakállatorvos és dr. Puskás Gábor kisállatgyógyász, szakállatorvos válaszolnak hétről hétre olvasóink felmerülő kérdéseire. Ezeket e-mail-címre várjuk. Az akut problémákkal viszont továbbra is kérjük, hogy személyesen keressék fel állatorvosukat!

(A borítóképen: Az első találkozás az állatorvossal a rendelőben fontos pillanat a kiscica életében)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában