Karácsony

2020.12.14. 08:00

Sok az ünnepi szemét

Sok milliárd képeslap, több tízezer focipályát lefedő csomagolóanyag és karácsonyfák tömkelege kerül a kukába.

Forrás: Shutterstock

A karácsonyi időszakban a legtöbb országban az ajándékozások, a dekoráció és a megnövekedett számú bevásárlások miatt jelentősen nő a hulladék mennyisége. Az Egyesült Államokban átlagosan 25 százalékkal, az Egyesült Királyságban pedig 30 százalékkal termelődik több szemét ebben az időszakban – utóbbiban a becslések szerint karácsony után körülbelül 1 milliárd képeslap kerül a kukába. Tovább ront a körülményeken az is, hogy a pandémiás helyzet és a korlátozások miatt az idei esztendőben az ajándékok beszerzésétől a karácsonyi nagybevásárlásig szinte minden a digitális térben zajlik, ami az általában feleslegesen nagy és legtöbbször nem környezetkímélő csomagolásoknak köszönhetően tovább növeli a hulladék mennyiségét.

A plasztikcsomagolásokból évente így is mintegy 315 500 tonna keletkezik Magyarországon, ezért is fontos, hogy amikor csak lehet, a fenntartható csomagolóanyagokat válasszuk, legyen szó az ajándékozásról, a dekorálásról vagy az online rendelésekről, és gyűjtsük szelektíven a szemetet, hogy ami arra alkalmas, visszakerülhessen a körforgásba.

Tudatosabb vásárlók

Az elmúlt évek edukációjának köszönhetően egyre több környezettudatosságot visznek az emberek a karácsonyi vásárlási szokásaikba – azaz vesznek a mutatós, de műanyagban gazdag fényes csomagolópapír és szalag helyett újrahasznosítottat, küldenek elektronikus képeslapot szeretteiknek, készítenek karácsonyi dekorációt 100 százalékban újrahasznosítható anyagból, például hullámkartonból, és gyűjtik szelektíven a szemetet –, mégis számos felmérés bizonyítja, hogy az ünnepi szezonban világszerte megnövekszik a hulladéktermelés.

(A borítóképen: Válasszunk természetes csomagolóanyagot!)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában