Egészség

2020.12.30. 16:00

Ha kevesebb a fény, rosszabb a közérzetünk

A fényhiány hatására a szakember szerint álmossá, fáradttá, kevésbé energikussá válunk.

Apagyi Beáta

Forrás: Shutterstock

A tartós fényhiánynak kellemetlen hatásai lehetnek szervezetünkre, pszichés egyensúlyunkra. Különösen azoknál jelentkezhetnek erősebb tünetek, akik érzékenyebbek a hiányra, esetleg valamilyen krízisen mennek keresztül. Dr. Mayer Krisztina pszichológus elmondása szerint a fényhiány hatására megnő a melatonin hormon szintje a szervezetünkben, ami azt eredményezi, hogy álmossá, fáradttá, kevésbé energikusakká válunk, továbbá befolyásolja a jóllét érzést és az életminőséget is.

– Ehhez még hozzájön a koronavírus terjedését lassító korlátozó intézkedések miatti bezártságérzet és az abból fakadó kellemetlen tünetek. A két nehézség egymásra rétegződik, és a hatásuk összeadódik – sorolta a tényezőket Krisztina. – Amellett, hogy ingerlékenyebbé, lehangoltabbá válunk, csökken a teljesítőképességünk is, koncentrációzavar léphet fel. Továbbá kialakulhatnak alvás­zavarok is, illetve fásultság, és az öröm érzésének elvesztése – tette hozzá.

– Ami nagy segítséget jelenthet, ha otthon sem folyik szét a nap, a napirend ugyanis keretet, kapaszkodót nyújthat. Jó, ha elkülönül a munka, a sport és a szórakozással töltött idő, még akkor is, ha helyileg mind otthon, esetleg mind a számítógép előtt történik. Próbáljuk keresni a társas támogatás lehetőségeit, hiszen a szeretet szükséglete, a valakihez, valahova való tartozás rendkívül fontos. Ha fizikailag nem is tudunk találkozni barátainkkal, családtagjainkkal, a telefon, számos online platform lehetőséget kínál a beszélgetésre. Tudatosan kell a napunkba örömforrásokat csempészni. Ha vannak olyan tevékenységek melyeket szeretünk, de most nincs rájuk lehetőségünk – színházi előadás, koncert, hangverseny –, akkor meg kell keresni ezeknek az alternatív módjait online színházi közvetítés, online koncert formájában. Próbáljunk meg nem azon keseregni, hogy „de az nem pont olyan”, hanem annak örüljünk, amit „lehet”, és amire van lehetőségünk – javasolta Krisztina.

Ha egyedül nem megy...

– Az, hogy hogyan gondolkodunk valamiről, nagymértékben befolyásolja, hogy milyen hatást gyakorol ránk. Azaz, ha úgy tekintünk akár a hűvös, borult, ködös időre, akár a korlátozásokra, mint valami börtönre, nehezen túlélhető, elviselhetetlen dologra, akkor valóban szenvedni is fogunk tőle. Ha kihívásként, kalandként, átmeneti nehézségként tartjuk őket szem előtt, amivel képesek vagyunk megbirkózni, akkor sokkal könnyebben fogjuk átvészelni. A saját jóllét érzésünkért és életminőségünkért mi vagyunk a felelősek, nekünk kell tudatosan tenni azért, hogy jól érezzük magunkat. Azonban ha nem tudunk változtatni, és tartósan levertnek, lehangoltnak, örömtelennek érezzük magunkat, akkor bátran kérjünk segítséget orvostól, pszichológustól.

(A borítóképen: Ne úgy tekintsünk a borult, ködös időre, mint valami börtönre!)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában