Növénytermesztés

2020.12.10. 16:30

Az ünnepek kedvelt virága

Nagyon kedvelt, viszont nem túl hosszú életű cserepes növényünk a mikulásvirág.

Horváth Imre

Forrás: shutterstock

Novemberben és december elején minden virágüzletben és nagy áruházban sorokban állnak a különböző méretű, a Mikulás és a karácsony piros színét idéző mikulásvirágok. Ennek megfelelően ebben az időszakban nagyon gyakori ajándék ez a virágfajta, emellett sokan vásárolják dekorációs célokra is, ünnepi díszként a lakásba. Így nem sok háztartás van, ahol még ne találkoztak volna vele.

Világos helyen

Viszont amilyen gyakori ez a virág, olyan ritka, hogy hosszú életet éljen meg a lakásokban. Bár a fajta alapvetően nem tartozik a hosszú életű növények közé, de azért nem is lehetetlen az életben tartása. Lássuk hát, mire kell figyelni annak érdekében, hogy ne csak néhány hónapig gyönyörködhessünk benne!

Ezt a különleges növényt nem a virágai tették híressé, hanem az őket körülvevő színes fellevelek. A virágzata ugyanis nem mutatós, a napsütéses órák változásával a zöld fellevelek színesednek be. A mikulásvirágot világos szobában érdemes elhelyezni vásárlás után, 16–20 fok közötti hőmérsékleten. A túl hideg huzatos szoba, valamint a túlfűtött helyiség egyaránt a növény pusztulását okozhatja. Fontos tehát az ideális hőmérséklet, és hogy ne legyen bejárati ajtó vagy olyan ablak közelében, ahol szellőztetünk. A növény a fűtött szobában hamar kiszárad, érdemes gyakran locsolni, de a két öntözés között hagyjuk a földjét kissé kiszáradni, és ha kaspóban tartjuk, ügyeljünk rá, hogy a cserép alatt ne legyen pangó víz.

Ha erre a két fontos dologra – megfelelő hőmérséklet és öntözés – figyelünk, akkor jó esélyünk van rá, hogy megmaradjon a virágunk. Az ünnepek végén sem kell a növényt kidobni, hiszen a kertben egy árnyékos részen, nyáron a növény újra bezöldül, így jövő karácsonykor is gyönyörködhetünk a mikulásvirágunk szépségében.

(A borítóképen: Ha jól gondozzuk, az ünnep után is megmarad)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában