online konferencia

2020.12.04. 12:00

A vírus főleg érzelmileg viselte meg az időseket

A szépkorúak vírushelyzettel összefüggő problémáiról esett szó a Gerontológiai Napokon.

Detzky Anna

Forrás: Olvasónk küldte

Az idősek szociális biztonságáról rendezett nemzetközi tudományos online konferenciát a közelmúltban a Debreceni Egyetem nyíregyházi kihelyezett Egészségügyi Kara Gerontológiai Napok 2020. címmel. Az előadások anyagát a miskolci EduSenior Karantén Képzési Program résztvevői számára is elérhetővé tették. Előadóként dr. Dobos László, a Harmadik Kor Egyeteme Miskolc Közhasznú Alapítvány elnöke az EduSenior programról mint jógyakorlatról beszélt.

Tapasztalatcsere

– A szakmai rendezvényen a gerontológia, azaz az öregedés tudománya kérdéseit boncolgattuk a koronavírus függyvényében – mondta dr. Dobos László. – A legkülönbözőbb megközelítésben igyekeztünk megvilágítani, hogy az idősödő emberekre a vírushelyzetnek milyen negatív és pozitív hatásai vannak, hogyan élik ezt meg és dolgozzák fel, illetve milyen módon tudunk nekik segíteni. A két nap során kutatásokat ismertettünk, és több jógyakorlat is elhangzott. Ezeket szépkorúközösségek dolgozták ki, vagy arra szolgálnak, hogy könnyebben lehessen kapcsolatot tartani az idős emberekkel.

Az előadások alatt interaktív módon kérdéseket lehetett feltenni, vagy hozzászólásokat írni az előadóknak. Akik ezt nem tették meg, azok utólag oszthatták meg véleményüket az eseményről egy írásos beszámoló keretében. Nemcsak miskolciak, de encsiek, kazincbarcikaiak, ózdiak és más megyei kistelepülések lakói is megtekintették a konferenciát.

– Olyan nagy sikere volt, hogy többen kérték, hogy tegyük hozzáférhetővé utólagosan is az előadások anyagát. A prezentációk egy része már letölthető erről az oldalról. Emellett készült a Magyar Gerontológia tudományos szakfolyóiratnak egy különszáma, amelyben az előadások absztraktjai olvashatók – tájékoztatott az alapítvány elnöke.

– A legtöbb kutatás eredménye az lett, hogy a koronavírus érzelmileg viselte meg leginkább a nyugdíjasokat. Főként a magányosokat, illetve a kistelepülésen élőket, akik jobban el vannak zárva a világtól, esetleg számítógépük, okostelefonjuk sincs. Ezzel szemben pozitív problémafeldolgozásnak mondható, hogy többekben rejtett kompetenciák ébredtek fel a bezártságban. Sokan elkezdtek festeni, horgolni, gobelinezni, szobrászkodni, recepteket gyűjteni és új ételeket főzni vagy fotózni. A szakmai program tanúsága, hogy a járvány után újra kell majd gondolni az idősellátást – hangsúlyozta a gerontológiai szakember.

(A borítóképen: Dobos László a konferenciára készül unokájával, Danival)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában