Állatvilág

2020.11.30. 19:30

Téli pihenőre húzódik vissza Dorka és Borka

Ahogy rövidülnek a nappalok, és az idő egyre hidegebbre fordul, az állatok is megérzik, hogy közeleg a tél.

Detzky Anna

Forrás: Miskolc Zoo

Fotó: Veress Tamas

Igaz ez a természetben szabadon mozgó egyedekre és a Miskolci Állatkert és Kultúrpark lakóira is – tudtuk meg az intézmény közleményéből.

Hibernálódó pelék

A madarak egy része már délebbre vándorolt, és néhányan, mint például a medvék, hamarosan téli pihenőre vonulnak. Megint mások, többek között egyes teknősfajok és kisemlősök hibernálódnak, némelyek alkalmazkodnak a megváltozott körülményekhez. A trópusi fajok fűtött házukban várják a melegebb évszakot. A többieket pedig beterelik, vagy téliesítik számukra a kifutókat – írják. A miskolci állatkert európai barna medvéi, Dorka és Borka hamarosan megkezdik téli pihenő időszakukat. A barna medvékről érdemes tudni, hogy nem alszanak valódi téli álmot, de visszahúzódnak a vackukba. A hibernálódó élőlényekkel ellentétben testhőmérsékletük mindössze néhány fokkal csökken. Valójában csak szenderegnek, néha felébrednek, és ha van rá lehetőségük, táplálkoznak is. A hibernálódás ehhez képest sokkal komolyabb változásokkal jár, amelynek során az anyagcsere teljesen leáll. Ilyenkor lelassul a szívverés, a légzés, és az állat teste átveszi a környezet hőmérsékletét. Kizárólag akkor termel némi hőt a szervezet, ha fagypont alá csökken a testhőmérséklet. Hazánkban elterjedt hibernálódó állatok közé tartozik a keleti sün és a mogyorós pele.

(A borítóképen: A medvék szokásai télen megváltoznak)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában