elismerés

2020.11.06. 12:00

Sárospatakra került a Károli Gáspár-díj

A díjazott jogtudósi munkája mellett oktatói tevékenységével diákok, lelkészhallgatók képzésében is részt vesz.

Bódisz Attila

Fotó: Bódisz Attila

Az elismerést Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint helyettes államtitkára, dr. Fürjes Zoltán adták át kedden a Sárospataki Református Teológiai Akadémián.

Soltész Miklós indoklásában elmondta: az, amit dr. Szathmáry Béla a tudomány és az oktatás területén az elmúlt évtizedekben elvégzett, rendkívül fontos a történelmi egyházaink számára. Hozzátette: az egyházjognak alapvető szerepe van abban, hogy meglegyenek azok a feltételek, amelyek a keresztény közösségek életének megfelelő keretet adnak. Nem véletlen az – folytatta –, hogy a kommunista időkben az egyházi személyek, lelkészek, hívő emberek üldözése, meghurcolása mellett az egyházjogi kereteket is megszüntették. Szathmáry professzor jelentős szerepet vállalt abban, hogy ezt a rendszerváltás után a református egyház újra megteremtse – közölte. Az államtitkár köszönetét fejezte ki azért is, mert a díjazott jogtudósi munkája mellett oktatói tevékenységével diákok, lelkészhallgatók képzésében is részt vesz a Sárospataki Református Teológiai Akadémián. Ez véleménye szerint azért fontos, mert a világban zajló, a kereszténység értékeit háttérbe szorító társadalmi változásokkal szemben csakis a jól képzett fiatalság tudja felvenni a küzdelmet.

Dr. Szathmáry Béla beszédében kiemelte: meglepetésként érte a rangos állami kitüntetés híre. Véleménye szerint abban, hogy Balog Zoltán miniszterelnöki biztos, református lelkész felterjesztette erre az elismerésre, nagy szerepe lehet az idén megjelent, az eddigi tudományos életútját összefoglaló, református egyházjogi monográfiája megjelenésének. Úgy véli, eredményeit a sárospataki iskolának köszönheti, ahol érettségizett, majd a tudományos munkája is ott teljesedhetett ki, ezért a díj ennek a közösségnek is szól – fogalmazott.

(A borítóképen: Dr. Fürjes Zoltán, Soltész Miklós és dr. Szathmáry Béla az ünnepségen)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában