Miskolci Autista Alapítvány

2020.11.09. 19:30

Megjöttek a lelkes önkéntesek

Két nap alatt majdnem 50 méter hosszú támfalat építettek a segítőkész emberek.

Hegyi Erika

Fotó: Kozma István

Megérkezett a segítség a Miskolci Autista Alapítványhoz. Mint korábban írtunk róla, lakóotthonuk egy domboldalra épült, aminek fala folyamatosan csúszik. Nagy esőzések idején pedig lezúdul róla a víz, ami megáll az új épületszárny körül. A lakók nem tudnak kijönni, a falak pedig áznak. A három sorból álló támfalrendszer építését már tavaly elkezdték, de nem várt problémák miatt annak építése megakadt. Az alapítvány közösségi oldalán kért S.O.S. segítséget, de egy darabig csak néhány önkéntes jelentkezett.

Majdnem elkészült

Az október 23-ai hosszú hétvégén aztán megérkezett a segítség, számolt be az Északnak örömmel Bohus Viktória, az alapítvány projektvezetője. Az önkéntesek pénteken és szombaton is szorgalmasan dolgoztak, aminek meg is lett az eredménye. A második sor támfal is majdnem elkészült.

– Segítettek a DVTK szurkolói csapatának képviselői, több miskolci középiskola diákjai, akik közösségi szolgálati munkát végeztek nálunk, Varga Andrea alpolgármester és néhány önkormányzati képviselő. Ezenkívül az egyik vállalkozó is küldött hozzánk néhány embert, úgyhogy nagyon jól haladtunk. Erős, lelkes és ügyes férfiak segítettek, úgyhogy egy-kettőre felépült a fal. Óriási szerencsénk is volt, mert amikor a fuvaros elment a kőbányába kőért, kiderült, hogy már vannak kisebb méretű kövek is, így a kőtöréssel nem kellett foglalkoznunk, ami korábban rendkívül megnehezítette a munkát. Ez is óriási előrelépés volt – fogalmazott Viktória.

Jelezte: a második sorral még lenne egynapi munka, nagyon hálásak lennének, ha ezt elvállalná ismét egy önkéntes csapat. Megrendelték a harmadik sorhoz az úgynevezett gabionkosarakat, ha ezek megérkeznek, akkor indulhat az utolsó sor építése is. Szükség van ennyi támasztékra, hogy ne csússzon tovább a partfal, mondta Viktória. Hozzátette: nagy segítség lenne, ha jelentkezne egy olyan ember is, aki jártas a vízelvezetés tudományában, mert miután elkészült a támfal, a vízelvezetést kell megtervezni és kiépíteni.

– Nagyon köszönjük mindenkinek az eddigi munkát, rendkívül hálásak vagyunk – fogalmazott a projektvezető.

Várják a jelentkezést

A Miskolci Autista Alapítvány lakóotthonában összesen 50 autista felnőtt ember él, az új szárny­ban 10-en laknak. Ha valami nagy baj történne az épülettel, az új szárny lakói nem tudnának hova menni, hiszen országos probléma, hogy minden otthonban hosszú éveket kell várni a bejutásra. Ráadásul az autista emberek számára nemcsak a napirendváltozás, hanem az élőhelyváltozás is súlyos problémákat okozhat.

Az önkéntesek a következő címen jelentkezhetnek: [email protected]

(A borítóképen: A támfalat mutatja Sopronyi Mária, a Miskolci Autista Alapítvány irodavezetője)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában