autózás

2020.11.12. 17:30

Időben gondolnunk kell az autógumik cseréjére

Az alapkritériuma nem a hó kellene hogy legyen a téli cserének, hanem a napi átlaghőmérséklet 7-8 fok alá történő csökkenése.

Pap Gyula

Fotó: Bujdos Tibor

Klasszikus szituáció, hogy amikor leesik az első hópehely, homlokukra csapnak az autóhasználók, és megrohamoznák a gumiszerelő kisebb-nagyobb egységeket, jelentős stresszmennyiséget gyűjtve be ezzel, hiszen a kapacitások végesek, és olyankor nem ritkák az egy-két hetes várakozási idők. Az alapkritériuma nem a hó kellene hogy legyen a téli cserének, hanem a napi átlaghőmérséklet 7-8 fok alá történő csökkenése.

Házilag vagy gumisnál

Ha – lehetőleg időben – elszántuk magunkat a téli abroncsok cseréjére, elsőre két lehetőség kínálkozik. Ha saját felnijén pihen a téli szett, előkapjuk az emelőt, és egy sík területet választva némi energiabefektetéssel saját magunk cseréljük a komplett kerekeket. Ha szakszerűen végezzük, ügyelünk az emelés biztonságára, a kerekek pontos felhelyezésére, rögzítésére (rövidebb bejáratás után érdemes újra meghúzni a csavarokat), gond nélkül neki is vághatunk az útnak. Amivel kevesebb ez a módszer a szakműhelyben végzettnél, az a centrírozás, a nyomatékkulccsal történő rögzítés és az, hogy csak váltófelnikkel alkalmazható. Ha biztosak vagyunk a tudásunkban, nem ördöngösség a művelet.

– Azt tapasztalatuk, hogy ma már időben eszükbe jut az ügyfeleinknek a téligumi-csere – mondja Gallai Szilvia, a Borsod Gumi Kft. ügyvezetője. – Október 15-től folyamatosan növekszik a forgalom, és jelenleg még kevés várakozási idővel tudjuk előjegyezni az autókat. Óhatatlan, hogy az idő hidegebbre fordultával növekszik a tumultus, amely csúcsidőben elérheti az egyhetes várakozást is. A téligumi-kínálatban rendkívül széles a választék mérettől és gyártótól függően – tudtuk meg.

A vásárlók egy része az úgynevezett „négy évszakos” gumit választja, amely ideális lehet azoknak, akik kevesebbet, illetve városi körülmények között autóznak.

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában