Bódva-völgyi 56-osok Emléktúra

2020.11.04. 08:30

Emléktúra a Bódva-völgyben

A természetbarát egyesület pályázaton nyert támogatást a megemlékezéshez.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

Fotó: @ilgrasso

A Bükk 900 Természetbarát Egyesület az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére már negyedik alkalommal rendezte meg a Bódva-völgyi 56-osok Emléktúrát, amelyre diákcsapatokat vártak a térség általános és középiskoláiból. A járványügyi helyzet miatt az emléktúrát kiegészítő iskolai interaktív történelem­órákat filmre véve juttatják el a diákokhoz. A Mol Helyi Érték Programja félmillió forinttal támogatta a kezdeményezést.

Az október 22-i túrán azt a korábban elkészült rendhagyó tanösvényt járták be, mely a Galvács környéki dombokon állít emléket az 1956-os forradalom Bódva-völgyi munkástanácsának. A Bükk 900 Természetbarát Egyesület kezdeményezésére az emléktúra mellett történelemversenyt és interaktív órát is szerveztek a fiataloknak.

– A Bódva-völgyi 56-osok Emléktúra lehetőséget nyújt arra, hogy a természetjárást összekapcsoljuk a történelmi múlt felidézésével, és ezen keresztül a fiatalok számára példát állítsunk. Sajnos a járványügyi helyzet miatt az idén kevesebben vállalták a személyes részvételt, illetve az interaktív történelemórákat más formában, filmre véve juttatjuk el a tanulókhoz. Nagyon reméljük, hogy a tavaszra meghirdetett 1956 Emlékezete történelemversenyre sok diák jelentkezik – mondta Hatvaniné Vályi Nagy Ágnes, a Bükk 900 Természetbarát Egyesület önkéntese.

Koszorút helyeztek el

A megemlékezésen az 5 kilométeres túrán a diákok koszorút helyeztek el az Edelényi Munkástanács tagjainak állított emlékműnél, és felidézték a 64 évvel ezelőtt történt Bódva-völgyi eseményeket, Benke András szendrői református lelkipásztor pedig áhítatot tartott a tanulóknak.

A Mol Alapítvány a helyi civil szervezetek, kezdeményezések támogatására hozta létre a Mol Helyi Érték Programot, amelyre év elején összesen 413 pályázat érkezett be, és végül 60 szervezet kapott egyenként félmillió forintos vissza nem térítendő támogatást. A Mol Alapítvány Helyi Érték Programjára négy kategóriában lehetett pályázni országszerte: jövő generációja, kultúra, környezetvédelem-fenntarthatóság és társadalom.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában