terhességi diabétesz

2020.11.20. 08:00

Egészséges gyermek cukorbetegség mellett

Valószínű, akkor alakul ki a betegség, ha a mama már eredetileg is hajlamosabb a cukoranyagcsere-zavarra.

Nagy-Hankó Krisztina

Forrás: Shutterstock

A várandós kismamák 7-8 százalékának szervezete nem tud elegendő inzulint termelni és gesztációs, azaz terhességi cukorbetegség alakul ki.

A nők életének egyik legboldogabb időszaka, amikor babát várnak. Ilyenkor a szülők gondolatai csak a magzat egészsége körül forognak. Minden várandósnál van bizonyos mértékű inzulinrezisztencia, amely egyes kismamáknál gesztációs diabétesszé fejlődik. Legnagyobb valószínűséggel akkor alakul ki, ha a mama már eredetileg is hajlamosabb a cukoranyagcsere-zavarra. Ilyen kockázatfokozó tényező lehet, ha a családi kórtörténetben szerepel a cukorbetegség, vagy ha az előző terhességnél is kialakult a betegség. Növeli a kialakulás esélyét az elhízás, a lassú anyagcsere, a nem megfelelő táplálkozás vagy éppen a mozgásszegény életmód.

Szűrés megfelelő időben

„A WHO-kritériumoknak megfelelően az alacsony kockázatú csoportban a nőgyógyászok a szűrést a terhesség 24. hetében rendelik el, amikor a 0 és 120 perces vércukorszintből megállapítható, hogy fennáll-e a terhességi cukorbetegség. A magas kockázatú csoportban a terhesség első trimeszterében kell a cukorterhelést elvégezni, normális eredmény esetén a 24. héten megismételni.” – mondta dr. Almássy Zsuzsanna, a Czeizel Intézet diabetológusa. A túl sok inzulin minden szempontból rosszat tesz a babának, mivel fokozza az anyagcserét és felgyorsítja a növekedést, ezáltal emeli a fejlődési rendellenességek, a koraszületés és a toxémia kockázatát”.

Életmódváltással kezelhető

A terhességi diabétesz sok esetben életmódváltással kezelhető. A kismamáknak előírt mennyiségű cukormentes szénhidrát fogyasztása, és heti 3-4 alkalom kevésbé megterhelő mozgás ajánlott. Vannak esetek, ahol inzulinkezelés szükséges, hogy stabilizálják a vércukorszintet. „A terápia követése a terhesség teljes ideje alatt 4-6 hetes kontrollvizsgálatok alkalmával történik. A kezelés hatékonyságát a rendszeres, étkezés előtti és étkezés utáni vércukorméréssel maga az anyuka is nyomon követheti.” – tette hozzá a doktornő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában